Peter Paul de Vries slaat terug: ‘ik ben geen Joep’

„Sjoemelt Value8 met de cijfers, zijn de resultaten te hoog weergegeven, is Value8 eigenlijk verlieslatend en is De Vries de nieuwe Joep? Het korte antwoord luidt viermaal ‘nee’.”

Met die woorden tracht topman Peter Paul de Vries van de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Value8 woensdag in een brief de onrust rond zijn bedrijf weg te nemen.

Die onrust ontstond nadat de roemruchte analist Roel Gooskens een stuk op de website Follow the Money onder de kop ‘De verborgen verliezen van Peter Paul de Vries’ schreef. Daarin stelt hij dat Value8 de eigen winstcijfers opklopt door te spelen met herwaarderingen van de bedrijven waar het in investeert. Dat doet Gooskens denken aan de wegens fraude veroordeelde zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. Gooskens waarschuwde eerder, naar later bleek terecht, als eerste voor kaartenhuizen bij Ahold en Joep van den Nieuwenhuyzen.

Value8 – dat onder meer belangen heeft in Snowworld en Eetgemak – verloor na publicatie 20 procent van de beurswaarde, maar krabbelt weer op. Volgende week organiseert De Vries, oud-voorman van beleggersorganisatie VEB, een bijeenkomst om de boel te sussen.

Behalve van Gooskens ondervindt hij sinds kort ook last van de site Value8Claim, waar anonieme oud-zakenpartners achterzitten die de aandacht willen vestigen op conflicten die De Vries bij zijn deelnemingen zou hebben veroorzaakt. (NRC)