Trump ontvluchten? Date een Canadees

MapleMatch.com wil Amerikanen aan Canadezen koppelen, voor het geval Trump echt president wordt.

Foto iStock

Donald Trump: als Amerikaan ben je of tegen hem, of héél erg tegen hem, als je hem niet ziet als een muurbouwende, banenscheppende, moslimswerende (behalve één) Messias in spe, tenminste. Die laatste mensen zullen niet de doelgroep zijn van MapleMatch.com. Onder de slogan “Make dating great again” belooft de site potentiële gebruikers te koppelen aan de Canadese liefde van hun leven, “to save them from the unfathomable horror of a Trump presidency”.

Geïnteresseerden kunnen zich vast inschrijven voor de app die binnenkort daadwerkelijk live moet gaan. Bedenker is de 25-jarige Joe Goldman, een ondernemer uit Texas. De Britse krant The Guardian sprak hem over zijn motieven. Goldman vertelt dat hij een voorliefde heeft voor Canada en het progressieve imago van het land. Hij is bezorgd over de mogelijkheid dat Trump volgend jaar de hoofdbewoner van het Witte Huis wordt: “I thought it might be interesting to try something like this out.”

Geen grap

De site mag dan humoristisch zijn, het is volgens Goldman niet alleen een grap:

“People have been sending me paragraphs of explanation. People have been sending me pictures of themselves. I’ve had people begging me to start this.”

In de eerste dagen na de lancering van de website, kwamen er zo’n honderd bezoekers op af. “I thought that was a great – I made a hundred people smile,” zegt Goldman. Maar inmiddels loopt het volgens de bedenker storm. Er zouden nu tweehonderd inschrijvingen per uur worden gedaan.

Zoekopdracht

Dat sommige Amerikanen een ander heenkomen zoeken voor het geval Trump de verkiezingen wint, blijkt ook uit zoekcijfers van Google. Na de overwinning van Donald Trump op Super Tuesday in maart nam het aantal zoekopdrachten met de term “how to move to Canada” explosief toe.

Een groot deel van die zoekopdrachten kwam uit Massachussets en Washington: staten waar Trump ruim won. Maar de staat die er door de jaren heen het meest op zoekt is Vermont. Bernie Sanders, de Democratische tegenstrever van Hillary Clinton, is senator voor die staat.

Grote mond

De Amerikaanse publieke radiozender NPR zocht uit of de interesse van Amerikanen om te aanschouwen hoe groen het gras bij de Canadese buren is, ook daadwerkelijk leidt tot meer verhuizingen.

De Canadese overheid houdt wel cijfers bij van Amerikanen die naar het land verhuizen, maar niet waarom. En dat maakt het volgens NPR lastig om een oorzakelijk verband te leggen tussen verhuizingen en afkeer van een potentiële presidentskandidaat. Duidelijk is wel dat tijdens het tijdperk van George W. Bush een piek was waar te nemen in het aantal migraties van Amerikanen naar Canada, maar dat zou ook door de verslechterde Amerikaanse economie kunnen komen.

amerikanennaarcanada

Ook toen Bush herkozen werd in 2004 liep het aantal emigratiezoekopdrachten sterk op. Maar in perspectief vond er bepaald geen massa-exodus plaats. Per jaar vertrekken er zo’n 260.000 mensen naar Canada, waarvan maar acht- tot negenduizend Amerikanen. En dat op een bevolking van 320 miljoen. De mensen die beweren te vertrekken hebben dus vooral een grote mond, terwijl het maar de vraag is of ze het waar maken. Hebben ze toch meer gemeen met een bepaalde presidentskandidaat dan ze lief is.