Adviesbureau laakt bonus topman Shell

Het toonaangevende adviesbureau Glass Lewis heeft kritiek op de bonus van Shell-topman Ben van Beurden. Glass Lewis adviseert aandeelhouders tegen de beloning te stemmen tijdens de aandeelhoudersvergadering op 24 mei, meldde dinsdag zakenkrant The Wall Street Journal. Van Beurdens basissalaris over afgelopen jaar ging met 8 procent omlaag, maar zijn bonus steeg met 8 procent ten opzichte van 2014. „Wij blijven bezorgd over de discrepantie tussen bonussen en financiële prestaties”, aldus Glass Lewis. Shell rapporteerde over 2015 een daling van de winst van 87 procent tot 1,9 miljard dollar. Glass Lewis adviseert naar eigen zeggen 1.200 beleggers. In maart zei Shell in het jaarverslag dat Van Beurdens bonus is gebaseerd op zijn „sterk leiderschap zowel strategisch als operationeel”. (ANP)