Toparchitect met groeiprobleem

„Ze heeft een rijke dwerg aan de haak geslagen”, mompelt iemand verbaasd in Un homme à la hauteur. De verbouwereerdheid van de buitenwereld vormt de clou van de Franse romkom waarin de blonde, hooggehakte Diane (Virginie Efira) zich na een flirterig telefoongesprek aangetrokken voelt tot de zwoel klinkende Alexandre (Jean Dujardin). Bij een eerste ontmoeting blijkt bij die verleidelijke stem een man van 1m 36 te horen.

Un homme à la hauteur (Engelse titel Up for love) geeft zo een aardige draai aan de gebruikelijke romantische komedie, zoals de welbekende ongemakkelijke ontmoetingen met voormalige partners. Hoe vaak krijgt een filmmaker de kans om een kwade ex bovenop een nieuwe liefde te laten gaan zitten omdat-ie hem niet had gezien?

De film is een remake van een succesvolle Argentijnse film door de Franse familiefilmspecialist Laurent Tirard (Le Petit Nicolas), met onder meer de in Frankrijk immens populaire Dujardin (The Artist) als toparchitect met groeiproblemen. Het doel lijkt vooral mee te surfen op feel goodsuccessen in Frankrijk als Intouchables en La famillie Bélier, waarin fysiek afwijken van de doorsnee, wordt gecombineerd met luchtige humor.

Jammer genoeg wordt de opzichtige moraal, dat vooral de buitenwereld allerlei zaken als problematisch ervaart, wel zeer weeïg gebracht en schuurt de flauwe humor – zoals Dujardin die omver wordt gelopen door mensen en honden – te weinig om die tekortkoming op te vangen. Ook blijft het vaag of de mooie Diane zou vallen voor een man die niet hoger reikt dan haar boezem als deze niet met een vingerknip een privévliegtuig regelt.