Stijn Franken stopt als advocaat Holleeder

Franken stopt met het verdedigen van de crimineel na een “dringend advies” van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam.

Willem Holleeder samen met Stijn Franken voorafgaand aan een zitting in 2014. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

Stijn Franken stopt als advocaat van crimineel Willem Holleeder. Dat meldt de raadsman aan persbureau ANP. Franken stopt met het verdedigen van de crimineel na een “dringend advies” van de deken van de Orde van Advocaten in Amsterdam.

Franken zegt tegenover ANP dat hij het niet eens is met de argumenten van de deken. Omdat het een dringend advies betreft, vindt Franken echter dat hij dat moet opvolgen.

De advocaat was eerder deze week in opspraak gekomen na een tuchtklacht van Holleeders zus Sonja en Sandra Klepper, de zus en ex-vriendin van Holleeder. Hij zou zich tijdens de verdediging van zijn cliënt in de ogen van de twee vrouwen niet gehouden hebben aan de normen en regels voor advocaten. Franken had Sandra Klepper in een eerdere zaak bijgestaan en was betrokken bij een onderzoek naar de erfenis van Cor van Hout, een zaak waarin Sonja Holleeder verdachte was.

NRC-redacteur Jan Meeus schreef eerder deze week:

Volgens de regels van de Orde van Advocaten mogen raadslieden bij de verdediging van een cliënt de belangen van andere (ex-)cliënten niet schaden. Informatie die advocaten bij de verdediging delen met hun cliënt valt onder hun geheimhoudingsplicht. Franken mag bij de verdediging van Willem Holleeder dus geen gebruik maken van de kennis die hij heeft verkregen toen hij Sandra Klepper bijstond.