Top ProRail: Laat ons met rust

We doen het goed! Dat was de officiële boodschap van topman Pier Eringa van spoorbeheerder ProRail dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag 2015. ProRail heeft, zei hij, alle afspraken met het ministerie gehaald. Bijna 90 procent van de treinen op het hoofdrailnet reed op tijd. Het aantal storingen is gedaald. De jaarrekening is goedgekeurd. De financiële situatie is verbeterd.

Eringa’s niet-officiële boodschap was gericht tot Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu (PvdA): Laat ons met rust, want we doen het goed! Dijksma maakte onlangs bekend dat ze ProRail naar haar ministerie toe wil trekken. Het zelfstandige bedrijf moet veranderen in een publieke organisatie onder de hoede van het ministerie. Eringa: „Ik wil geen armpje drukken met Den Haag, maar je kunt je afvragen of dit handig is. De onrust hierover in het bedrijf helpt ons niet. We willen al onze energie besteden aan treinen op tijd laten rijden.” (NRC)