Douwe Bob wil crowdsurfen in de finale

Douwe Bob plaatste zich gisteravond voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Met een rustig liedje over onthaasten, inclusief een paar maten stilte.

Nederlandse kandidaat Douwe Bob na de halve finale van het Eurovisie Songfestival gisteravond in Stockholm, geflankeerd door (vlnr) zijn sologitarist JP Hoestra en concurrenten Iveta Mukuchyan (Armenië) en Francois Micheletto (Cyprus).
Nederlandse kandidaat Douwe Bob na de halve finale van het Eurovisie Songfestival gisteravond in Stockholm, geflankeerd door (vlnr) zijn sologitarist JP Hoestra en concurrenten Iveta Mukuchyan (Armenië) en Francois Micheletto (Cyprus). Foto Sander Koning/ ANP

‘We zijn hier hier gekomen met één doel voor ogen: die trofee mee naar huis nemen. Dat is zo. Toch, jongens?’

Douwe Bob (23) leek gisteravond tijdens de persconferentie na de halve finale van het Eurovisie Songfestival voor het eerst even niet uit zijn woorden te komen. Hij sprak zachter, wiebelde op zijn stoel. Met de andere negen landen die door zijn naar de finale zaterdag, zat hij aan een lange tafel in de persruimte. Hij was naar het Songfestival gekomen om te winnen, dat hij de afgelopen weken vaak genoeg gezegd. Nu werd hem gevraagd hoe hij dat ging doen.

„Dat is lastig voor me om te zeggen omdat iedereen naast me zit. Maar, ik denk… we hebben een sterk liedje. We geloven in less is more. Dat is wat we doen. Ja.”

Douwe Bob staat zaterdag in de finale van het Eurovisie Songfestival in Stockholm. Hij kreeg gisteravond in de halve finale genoeg stemmen van de vakjury en de tv-kijkers, die allebei voor de helft de uitslag bepaalden. Ook Azerbeidzjan, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Tsjechië, Cyprus, Malta en Rusland en Armenië mochten door. Donderdag is de tweede halve finale. Douwe Bob is geen favoriet voor de overwinning. Frankrijk, Zweden Rusland en Oekraïne maken volgens de gokkantoren de grootste kans dit jaar.

Douwe Bob tijdens zijn optreden in Stockholm.Foto Martin Meissner/AP

Douwe Bob leek de afgelopen dagen alleen nog maar zekerder van zijn zaak te worden. Op een pianokruk, met het getik van een klok op de achtergrond, begon Douwe Bob dinsdagavond tijdens de halve finale zijn countrynummer Slow Down. Na de beukende liedjes en het spektakel waar het Songfestival om bekend is, zong Douwe Bob een rustig lied over onthaasten. Bij hem op het podium geen dansers, maar zijn band – al waren de instrumenten niet ingeplugd. Zo zijn de regels. Wel live zingen, geen live muziek.

Less is more, bleef Douwe Bob in aanloop naar het Songfestival zeggen. Maar hij bleek toch een gimmick in zijn act te hebben ingebouwd. Na de gitaarsolo op 2 minuut en 3 seconden, liet hij een stilte van 10 seconden vallen. De ‘ultieme slow down’. Het werd gisteravond niet stil in de Globe in Stockholm. Toen de muziek tien seconden stopte, begon het publiek te juichen en te klappen. „I love you too, baby”, riep Douwe Bob de zaal toe. Dat hij de stilte waar hij in zijn liedje voor pleitte juist zelf verbrak, bleek hij later geen probleem te vinden. „Het was nooit bedoeld als een soort Dodenherdenking”, zei Douwe Bob gisteravond aan de telefoon vanuit Stockholm in het televisieprogramma Pauw.

Beelden van het optreden van Douwe Bob lekten eerder deze week uit, door een Russisch lid van de vakjury. De vakjury’s beoordeelden maandagavond al de optredens van de deelnemers. Een van de juryleden filmde de jurykamer. ’s Avonds verschenen de beelden op YouTube. Op de tien seconden stilte in de act van Douwe Bob reageerde ze verrast: „Fuck”, zegt ze. „Wat is er gebeurd?” Na afloop van het Nederlandse optreden zegt een van de mannen in het filmpje: „Dit is mijn commentaar: jammerlijk schattig.” Het filmende jurylid werd gisteren geschorst door organisator European Broadcast Union. Haar punten tellen niet meer mee.

Douwe Bob opende vorige week zijn eigen bar in Stockholm. De bar was er natuurlijk al, de Pet Sounds Bar heet hij eigenlijk. Douwe Bob mag hem alleen een weekje lenen, speciaal voor het Songfestival. Giel Beelen (3FM) en Rob Stenders (Radio 2) maken de komende week vanaf daar hun radioprogramma’s.

Op 3FM deed Douwe Bob vanmorgen een oproep: bij de finale wil hij misschien wel crowdsurfen. Of de Nederlandse fans zich zaterdag bij het podium kunnen verzamelen om hem op te vangen. En hem weer op tijd terug willen zetten.