‘Adviesbureau kritisch over bonus van Shell-topman Van Beurden’

Het toonaangevende adviesbureau Glass Lewis heeft kritiek op de bonus van Shell-topman Ben van Beurden. Glass Lewis adviseert aandeelhouders tegen de beloning te stemmen tijdens de aandeelhoudersvergadering, meldde dinsdag zakenkrant The Wall Street Journal.

Van Beurdens basissalaris over afgelopen jaar ging met 8 procent omlaag, maar zijn bonus steeg met 8 procent ten opzichte van 2014. „Wij blijven bezorgd over de discrepantie tussen bonussen en financiële prestaties”, aldus Glass Lewis in een rapport dat de krant heeft ingezien. Shell rapporteerde over 2015 een daling van de nettowinst van 87 procent ten opzichte van 2014 tot 1,9 miljard dollar. Glass Lewis adviseert naar eigen zeggen 1200 klanten, waaronder een aantal van de grootste institutionele beleggers. In maart zei Shell in het jaarverslag dat Van Beurdens bonus was gebaseerd op zijn „sterk leiderschap zowel strategisch als operationeel”. (ANP)