Omzet SBM Offshore daalt door lage olieprijzen

De haven van Rio de Janeiro. SBM Offshore wint hier olie uit zee met deze ‘drijvende fabrieken’. Foto SBM

Het door corruptieaffaires en lage olieprijzen geplaagde concern SBM Offshore boekte in het eerste kwartaal van 2016 een fors lagere omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder, zo bleek woensdag bij de presentaties van de kwartaalcijfers.

SBM boekte een omzet van 442 miljoen dollar (388 miljoen euro), tegen 601 miljoen dollar een jaar eerder. De opbrengsten van producten die gereed zijn voor gebruik (Turnkey) zakten daarbij met 55 procent tot 148 miljoen dollar. De andere diensten brachten 7 procent meer op.

SBM Offshore bouwt, onderhoudt, exploiteert en verhuurt grote drijvende fabrieken, waarmee olie en gas kan worden gewonnen uit de diepzee. Daarnaast maakt het van oorsprong Schiedamse bedrijf onder andere ook installaties, waarmee grote tankers op enige afstand van de haven kunnen laden en lossen.

Fraudezaak

Momenteel is SBM Offshore bezig met de afwikkeling van een omvangrijke fraudezaak rondom het Braziliaanse staatsoliebedrijf Petrobras, de belangrijkste opdrachtgever van de Schiedamse bouwer. Het bleek dat er tussen 2007 en 2011 ongeoorloofde betalingen waren verricht aan functionarissen in Equatoriaal Guinea, Angola en Brazilië. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015 in februari bleek dat SBM al een bedrag van 245 miljoen dollar (215 miljoen euro) had gereserveerd voor de schikking.

Eerder schreef NRC-redacteur Renée Postma dat intussen de naam van SBM ook in verband wordt gebracht met duistere praktijken in het Irak van na Saddam Hussein:

“Centraal in het verhaal, dat door de Huffington Post en het Australische Fairfax Media naar buiten werd gebracht, staat het familiebedrijf Unaoil dat in Monaco gevestigd is en zijn rol van ‘oliemannetje’ wel heel ruim opvatte.”

Malaise

Dat niet alleen SBM Offshore last heeft van de lage olieprijzen bleek dinsdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers van baggeraar en platformbouwer Boskalis. Waar het bedrijf uit Papendrecht vorig jaar de omzet nog op peil kon houden, was dat afgelopen maanden niet langer het geval. In het eerste kwartaal zijn de verdiensten volgens Boskalis “sterk afgenomen”.