CIDI doet aangifte tegen PSV-fans om antisemitisch lied

Eerder maakte PSV al bekend een onderzoek te starten om de fans op te sporen.

Het antisemitische lied werd in een filiaal van McDonalds gezongen en dus niet bij de huldiging van de selectie van PSV op het Stadhuisplein in Eindhoven. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft woensdag aangifte gedaan tegen PSV-supporters die een antisemitisch lied zongen. Dat bevestigt een woordvoerder van de organisatie. Deze week dook een filmpje op van een groep fans van de Eindhovense club waarop te zien en te horen is hoe zij in een filiaal van McDonalds het lied zingen.

Als supporters in stadions antisemitische uitlatingen doen bespreekt het CIDI de kwestie vaak met de KNVB, die dan stappen neemt. Aangezien dit incident buiten het stadion plaats heeft gevonden, heeft het CIDI besloten het bij de politie neer te leggen.

Eerder op de dag maakte een woordvoerder van PSV bekend dat de club zelf een onderzoek start om de fans op het filmpje op te sporen. “PSV neemt hier heel veel afstand van en wij willen hier absoluut niet mee geassocieerd worden”, zo stelt de woordvoerder. Met behulp van de beelden wordt momenteel gekeken of mensen geïdentificeerd kunnen worden. Zij worden uitgenodigd voor een gesprek en dan wordt er gekeken welke sancties opgelegd worden, aldus PSV.

Op het filmpje is echter lastig te zien wie er staan te zingen en bovendien is het maar de vraag of het seizoenkaarthouders van PSV zijn. Alleen dan kan de club ze uitnodigen voor een gesprek en eventueel maatregelen nemen.

Madrid

In maart kregen nog enkele PSV-supporters een stadionverbod opgelegd vanwege het vernederen van bedelaars in Madrid. Voorafgaand aan de Champions League wedstrijd tegen Atlético Madrid misdroeg een deel van de PSV-aanhang zich in de Spaanse hoofdstad. De supporters gooiden muntjes naar een groepje Roemeense vrouwen op het Plaza Mayor en juichten wanneer deze werden opgeraapt. Ook lieten ze hen opdrukoefeningen doen in ruil voor geld. Filmpjes van het incident werden op internet geplaatst en zorgden voor veel ophef.

Of de fans die in het filmpje van afgelopen week opdoken ook een stadionverbod krijgen, wil de woordvoerder van PSV nog niet zeggen.