Onschuldige Amerikaan komt na 17 jaar cel vrij

Malcolm Bryant werd veroordeeld voor de moord op een 16-jarig meisje. Hij komt vrij dankzij een dna-test.

Archiefbeeld van een dna-laboratorium van het NFI in Den Haag. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Een Amerikaanse man die zeventien jaar geleden levenslang kreeg voor de moord op een 16-jarig meisje, wordt naar verwachting later deze week vrijgelaten uit een gevangenis bij Baltimore. Uit een dna-test is gebleken dat hij niet de dader is: de druppel bloed op het T-shirt was van een ander, meldt persbureau AP.

Het slachtoffer, Toni Bullock, werd volgens de politie op 20 november 1998 in het bijzijn van haar beste vriend doodgestoken tijdens een roofoverval. Volgens een lokale krant werd binnen enkele weken de toen 24-jarige Malcolm Jabbar Bryant opgepakt. Sindsdien zat hij vast.

Nadat uit de nieuwe dna-test was gebleken dat het bloed op het shirt van Bullock niet van Bryant kon zijn, diende hij een verzoek in voor een nieuw proces. Justitie heeft daarop besloten de zaak te seponeren. Bryant is inmiddels 42 jaar oud. Een nieuwe verdachte is voor zover bekend nog niet in beeld.

De openbaar aanklager liet volgens AP in een persconferentie weten mee te leven met de familie van Bullock:

“Ze zullen moeten omgaan met de verontrustende werkelijkheid dat de moordenaar niet heeft hoeven boeten. We willen dat ze weten dat hun dochter niet vergeten is.”

Politiechef Davis zei woensdag dat het onderzoek heropend is, aldus AP. “We nemen de jacht op de moordenaar serieus.”