Nieuwe autoshow Jeremy Clarkson gaat The Grand Tour heten

De oud-Top Gear-presentator werd vorig jaar ontslagen bij de BBC en tekende daarna een contract bij Amazon.

De Britse televisiepresentator Jeremy Clarkson fietst naar zijn huis in West-Londen. Foto Toby Melville / Reuters

Het autoprogramma van voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson gaat The Grand Tour heten. De eerste afleveringen zullen deze herfst te zien zijn bij Amazon Prime, de streamingsdienst van Amazon.

Begin 2015 werd Jeremy Clarkson ontslagen bij de BBC. Hij lag al langer onder vuur om een aantal controversiële uitspraken. Een handgemeen met een producer was uiteindelijk de druppel. In juli 2015 tekende Jeremy Clarkson, samen met zijn vaste medepresentatoren Richard Hammond en James May, een contract bij Amazon. Hammond en May verlieten de BBC ook, na het ontslag van Clarkson.

Reizende tent

Over The Grand Tour is nog weinig bekend, behalve dat de opnames in een grote reizende tent plaatsvinden. Voor het programma zullen de presentatoren ook over de hele wereld reizen. In een filmpje zijn foto’s te zien van opnames in Portugal, Barbados, Noord-Afrika en Londen. Er zijn voor dit jaar twaalf afleveringen gepland. De tent zal elf locaties aandoen, volgens Clarkson op Twitter:

Twitter avatar JeremyClarkson Jeremy Clarkson We have 12 shows. One is a Christmas thing. That means 11 locations for our tent. Many requests from Mexico.
Twitter avatar JeremyClarkson Jeremy Clarkson The leading contenders for locations so far are Heckmondwike and Texas.

Over de naam van het programma hebben de presentatoren lang nagedacht. Iedereen kon suggesties inzenden. Door het reizende karakter van het programma zou de keuze uiteindelijk op The Grand Tour zijn gevallen. Een grand tourer is ook een benaming voor een snelle wagen (wiki).

In april gingen nog geruchten dat de nieuwe show Gear Knobs zou gaan heten, maar volgens Clarkson verbood de BBC het woord ‘gear’ in de titel, schrijft The Guardian.

BBC gaat door met Top Gear

Volgens hun BBC-contracten mochten de presentatoren geen ander autoprogramma maken binnen twee jaar na hun dienstverband bij de Britse omroep. Het ging echter alleen om Britse televisiezenders, en Amazon Prime is een streamingsdienst. Prime is nog niet in Nederland beschikbaar.

Overigens gaat de BBC gewoon door met het populaire Top Gear, maar dan met andere presentatoren.

    • Menno Sedee