Met wijn en camera door Frankrijk

Wijnhandelaar Rob Verbeek fotografeerde verdwijnende muurreclames in Frankrijk, zijn fotocollectie gaat nu naar Parijs .

Muurreclame voor Vitteloise langs de Route Nationale 23 in 1991. Beeld uit besproken boek

‘Alles was anders in het Frankrijk van vijftig jaar geleden”, zegt Rob Verbeek. „De huizen, het landschap, de auto’s, het ogenschijnlijke gemak waarmee werd geleefd.” In de loop van de decennia zag de francofiel uit het Limburgse St. Odiliënberg hoe de afzonderlijke delen van het land steeds meer op elkaar en de rest van de wereld gingen lijken. Vanaf midden jaren tachtig begon Verbeek één aspect van dat verdwijnende exotische Frankrijk vast te leggen: geschilderde muurreclames.

Verbeek (73) had tussen 1972 en 2006 een eigen wijnhandel. Zijn waar haalde hij in veel gevallen zelf op in Frankrijk, het liefst in zijn oude Citroën Traction Avant, vaak met de bevriende kunstenaar Carl Lücker. En passant fotografeerde Verbeek de muurreclames. De locaties werden exact vastgelegd, de gereden routes in een wegenatlas met een roze stift gemarkeerd.

Een tentoonstelling van een deel van Verbeeks tweeduizend foto’s in Roermond in 2011 werd bezocht door de culturele attaché van de Franse ambassade. Haar enthousiasme leidde tot een expositie in Amsterdam. Tijdens voorbereidingen vertelde Verbeek aan de attaché dat hij een bestemming zocht voor zijn verzameling foto’s van muurschilderingen. Wat zou er anders na zijn dood met dat werk gebeuren?

Niet veel later meldden zich maar liefst drie Franse instituten. Soms zijn buitenlanders nodig om een land te wijzen op zaken van waarde en schoonheid. Verbeek schonk zijn collectie uiteindelijk aan het Musée des Arts Décoratifs in het Parijse Louvre. „Monsieur Verbeek, nous sommes stupéfaites!”, zei de conservator na het zien van de verzameling. Verbeek blijft muurreclames fotograferen. „Steeds meer ook op plekken waar ik jaren geleden al eens ben geweest. Dan zie je hoe het verval heeft toegeslagen.”