Met luxe speaker naar de barbecue

Doen alsof, daar draait het deze week om: met een ingebouwd motortje lijk je een wielerprof, met een luxe speaker onder je arm zie je er opeens uit als een gitarist. En de twee mannen in de roman Schittering doen zich voor als hetero, maar zijn dat niet.

Barbecues worden ontdaan van het stof en massa’s mensen trekken naar de kust met hun handdoekje. Wat vooral niet mag ontbreken in de tuin, op het strand of in het park: een draadloze, oplaadbare speaker. Je hebt ze al vanaf een paar tientjes, maar wie echt de blits wil maken, betaalt iets meer. Zo heb je voor 249 euro de Marshall Stockwell.

Het voelde een beetje alsof ik mijn gitaarversterker meeneem naar buiten. Marshall heeft het iconische design van zijn gitaarversterkers ook meegegeven aan de Stockwell. Deze speaker onderscheidt zich van andere plastic boxjes tijdens een barbecue in het park met zijn metalen onderdelen in goudkleur en een stevige grill aan de voorkant.

De speaker oogt niet alleen luxe, maar voelt ook zo. De afwerking is hoogwaardig en rechtvaardigt het gewicht van 1,2 kilo. Ook de accuduur is indrukwekkend: 25 uur bij gemiddeld gebruik. Zelfs na drie dagen intensief gebruik en het opladen van een iPhone – dat is mogelijk met een usb-aansluiting – klinkt er nog steeds muziek uit de speaker. Naast een Bluetoothverbinding (versie 4.0) kun je er ook een 3,5 mm jack op aansluiten.

En dan voor velen het belangrijkste: de geluidskwaliteit. De speaker heeft twee versterkers uit de klasse D. Oftewel: het geluid is goed, kan hard, klinkt vol en niet blikkerig – iets wat veel goedkope boxjes wel hebben. Pas bij hoge volumes vervormt de bas. Maar die is te regelen op de speaker zelf – niet alleen een gimmick, een fijne optie. Ook zijn het volume en treble te tunen met de metalen knopjes die boven op de speaker zitten.

Een rugzak dient tijdens de barbecue als steun voor de speaker, die stevig op een gelijke ondergrond staat, maar niet op de plekken waar je de Stockwell het meest gebruikt: buiten. Marshall heeft een flipcover (40 euro) die als bescherming en steun dient, maar dat hoort eigenlijk niet nodig te zijn. Je koopt zo’n speaker immers om te vervoeren en buiten te beluisteren.

Met de Marshall Stockwell maak je de blits, de look and feel is de prijs waard. Maar als je voor optimale geluidskwaliteit en praktisch design gaat, zijn er goedkopere opties die een betere keuze zijn.