Winst ING daalt 30 procent door dure regelgeving

ING heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 30 procent minder winst geboekt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De bank behaalde 1,26 miljard euro winst, blijkt uit dinsdag gepubliceerde jaarcijfers. De totale inkomsten van ING daalden van 4,36 miljard naar 4,09 miljard euro. De bank wijt het mindere resultaat vooral aan hogere uitgaven aan regelgeving. Die kosten stegen van 174 miljoen naar 496 miljoen euro. ING verwacht dat de kosten in heel 2016 zullen oplopen naar 960 miljoen euro.

In Nederland en Duitsland moet ING meebetalen aan nieuwe depositogarantiestelsels, die vooraf door financiële instellingen worden gefinancierd. Deze stelsels komen voort uit een Europese richtlijn. Ook draagt ING bij aan het Europese resolutiefonds voor banken, dat sinds begin dit jaar bestaat. Dit fonds, deel van de Europese bankenunie, is opgetuigd om in de toekomst banken te kunnen redden zonder belastinggeld. Daarbovenop komt voor ING een nieuwe bankbelasting in Polen. Ondanks de lage rentestand behaalde ING een stijging in rente-inkomsten van 2,3 procent.

Ook had de bank minder kosten aan ‘slechte’ leningen, waarbij het onzeker is of burgers en bedrijven ze terugbetalen. De bank reserveerde in de eerste drie maanden van het jaar 265 miljoen voor zulke leningen. De stroppenpot bevatte daarmee bijna 170 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Er werd voor 7,1 miljard aan leningen verstrekt, klanten stortten voor 8,8 miljard op hun rekeningen. Ook kreeg ING meer klanten. Beleggers reageerden positief op de cijfers, die beter waren dan analisten hadden verwacht. (NRC)