Jarenlange celstraffen voor verijdelde liquidatie

Vier mannen kregen acht tot twaalf jaar cel, voor een liquidatie die de politie nog net wist te voorkomen.

De grijze BMW met daarin twee daders werd klemgereden door de grote zwarte BMW van het arrestatieteam. Foto Olim Bajmat / ANP

De vier mannen die een verijdelde poging hebben gedaan tot een liquidatie in Amsterdam, hebben celstraffen gekregen van acht tot twaalf jaar. De Amsterdammers van 22 en 21 jaar oud werden begin vorig jaar opgepakt toen ze vermoedelijk op weg waren naar hun slachtoffer. Ze reden in een gestolen auto met valse kentekens en hadden onder meer zware wapens bij zich en een apparaat waarmee ze een zender op de auto van hun doelwit konden volgen.

Tegen drie mannen van 22 werden straffen opgelegd van acht jaar tot acht jaar en negen maanden. De man van 21 kreeg twaalf jaar cel. De rechter achtte hem ook schuldig aan een poging tot moord op Chahid Yakhlaf, enkele maanden eerder. Die werd samen met zijn bijrijder aangevallen met zware wapens een explosief onder zijn auto. Het OM noemde het “wonderbaarlijk” dat ze beiden hebben overleefd. Justitie had drie keer negen jaar en een keer twaalf jaar geëist.

Verijdeld

Politie en justitie hadden voorafgaand aan de arrestatie van de vier informatie ontvangen dat er een liquidatie plaats zou vinden waarbij een gestolen BMW zou worden gebruikt. De auto werd gevonden, en de wapens die er in bleken te liggen werden door de opsporingsdiensten in het geheim onklaar gemaakt. Toen de auto later door de daders werd opgehaald werd die, samen met een Citroën die zich bij de BMW had aangesloten, gevolgd door politiemensen op de weg en in een helikopter.

Nadat de auto’s enige tijd waren gevolgd, besloot de politie op de Knokkestraat met een arrestatieteam in te grijpen. Een van de arrestanten stapte uit de auto met een machinegeweer in zijn handen. Hij werd door de politie neergeschoten en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Een ander werd tijdens zijn arrestatie gebeten door een politiehond. In een van de auto’s werden naast de wapens donkere kleding en bivakmutsen, een jerrycan met benzine (de auto reed op diesel) en een flare gevonden.

De politie-actie, op 1 februari vorig jaar, werd gefilmd door een politiehelikopter. De beelden werden uitgezonden door stadszender AT5: