Economie

Eerste test supersnelle Hyperloop duurt slechts twee seconden

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De Hyperloop die mensen en goederen op hoge snelheid door een buis moet gaan vervoeren, heeft een eerste publieke test ondergaan. Het duurde slechts twee seconden meldt The Verge en maar het testtreintje bereikte daarbij een snelheid van zo’n 160 kilometer per uur.

Het idee voor de ‘menselijke buizenpost’ komt van Elon Musk en Hyperloop One is één van de bedrijven die daadwerkelijk zo’n trein wil bouwen. Voor deze test ging de trein nog niet door een vacuümbuis zoals uiteindelijk wel de bedoeling is. Hij strandde zoals gepland al snel in het zand van de Nevada-woestijn.

Het zag er voor iets dat moet leiden tot een ware transportrevolutie wat teleurstellend uit, constateerde de aanwezige verslaggever van The Verge, maar daar wilde mede-oprichter Shervin Pishevar van Hyperloop niks van weten.

“No, I think you have to understand that is a completely new propulsion system. We’ll get 350 miles-per-hour as soon as we complete that track. This was to show everyone we’re actually building this. This is real.”

Later dit jaar wil Hyperloop een nog hogere snelheid bereiken als er een trein op een testbaan door een lange buis zal rijden.

Macy’s hard onderuit op Wall Street

Het aandeel van warenhuis Macy’s verloor maar liefst dertien procent nadat bij de kwartaalcijfers sombere vooruitzichten presenteerde voor de rest van het jaar. Waar eerder een winstdaling werd verwacht van één procent, denkt het bedrijf nu op een jaarverlies van tussen de drie en vier procent uit te komen, meldt The Financial Times.

Daarmee werpen de inspanningen van Macy’s om klanten terug te lokken met lage prijzen voor kwalitatief hoogwaardige producten, een eigen cosmetica-keten en investeringen in e-commerce nog geen vruchten af.

Dat komt onder andere omdat consumenten in toenemende mate hun geld willen uitgeven aan ervaringen in plaats van aan spullen. En topman Terry Lundgren wijst ook op het flink gedaalde aantal toeristen in de Verenigde Staten:

“Headwinds also are coming from a second consecutive year of double-digit spending reductions by international visitors in major tourist markets where Macy’s and Bloomingdale’s are key destinations.”

Afgeblazen deals kosten banken veel geld

Dit jaar zijn al heel wat grote fusies en overnames niet doorgegaan. In totaal zijn voor bijna 400 miljard dollar aan deals afgeblazen en daardoor lopen ook banken hun miljoenen-fees mis. Een nachtmerrie voor Wall Street, zo kopt The Wall Street Journal.

De overname van Allergan door Pfizer, Halliburton’s overname van Baker Hughes en de fusie van Staples met Office Depot die alle drie niet door gingen kostten de banken alleen al 300 miljoen dollar aan inkomsten voor hun adviezen. En daarbij zijn de vergoedingen voor het uiteindelijke sluiten van de deal die hoog op kunnen lopen nog niet eens meegenomen.

Afgelopen jaar was nog een recordjaar voor fusies en overnames, maar 2016 lijkt een recordjaar voor afgeblazen deals te worden. En dat komt Wall Street heel slecht uit omdat de financiële sector door de terugval van de handel en leningen juist afhankelijker was geworden van het lucratieve advieswerk.