Longreads

Hoe de Rijksuniversiteit Groningen jarenlang werd getild

De Groningse Universiteitkrant schreef een gedetailleerde reconstructie over hoofdverdachte Hans G. FIOD-onderzoek loopt.

Exterieur van de Rijksuniversiteit Groningen. Foto Remko de Waal / ANP

Twee jaar geleden, op 15 mei 2014, staat de bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen Sibrand Poppema vol spanning te wachten op koning Willem-Alexander. De RUG is dan precies 400 jaar oud en dat wordt in Groningen gevierd. Minder feestelijk is dat de rode loper waarop Poppema staat te wachten frauduleus is gehuurd door een van zijn eigen medewekers.

Zo begint een gedetailleerd uitgezochte reconstructie van de Groningse Universiteitskrant (UK), getiteld Roven van de RUG. UK-redacteuren Carlien Bootsma en Peter Keizer zochten in samenwerking met het Dagblad van het Noorden jarenlange fraudepraktijken aan de universiteit uit.

Lees de volledige reconstructie Roven van de RUG bij de Universiteitskrant.

De rode loper is een van de manieren waarop hoofdverdachte Hans G., die woensdag door de rechter in Almelo voorlopig op vrije voeten is gesteld, jarenlang geld over de rug van de universiteit verdiende. De directeur van het technisch bedrijf van de universiteit werd in januari gearresteerd, nadat de FIOD verdachte boekhouding tegenkwam van een installatiebedrijf dat met Hans G. samenwerkte en net failliet was gegaan.

G., al 33 jaar in dienst bij de RUG, huurde bevriende bedrijfjes in voor de onderhoud van universiteitsgebouwen voor persoonlijk gewin, sliep op kosten van de aannemer in Rome en verbouwde zijn huis op kosten van de universiteit. Ook acht andere RUG-medewerkers waren betrokken bij de gunstige deals die G. maakte.

Anonimiteit

De UK sprak met 43 (oud-)medewerkers van de RUG, onderhoudsbedrijven en het Openbaar Ministerie. Iedereen spreekt op basis van anonimiteit uit angst zijn of haar baan te verliezen of collega’s zwart te maken.

Bestuursvoorzitter Poppema wil nog niet reageren tegen de UK. Hij wacht het onderzoek van de FIOD af. Als gevolg van dat onderzoek zijn ook drie andere RUG-medewerkers op non-actief gezet. Contacten met twee zzp’ers en drie installatiebedrijven zijn verbroken. Het totale fraudebedrag loopt in de tonnen.

En over die rode loper: die haalde Hans G. uit de kelders van de universiteit om vervolgens door een vriend te laten verhuren aan de universiteit zelf voor 70 euro.

    • Menno Sedee