Geroofde kunst uit Verona gevonden in Oekraïne

De zeventien schilderijen van onder anderen de Vlaamse Peter Paul Rubens hebben een waarde van zestien miljoen euro.

De Oekraïense president Petro Porosjenko bij de gevonden schilderijen in Kiev.
De Oekraïense president Petro Porosjenko bij de gevonden schilderijen in Kiev. Foto Mikhail Palinchak / AP

Kostbare schilderijen die eind november uit een museum in het Noord-Italiaanse Verona waren geroofd, zijn teruggevonden in Oekraïne. Dat heeft de Oekraïense president Petro Porosjenko woensdag in een verklaring bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

De zeventien schilderijen van onder anderen de Vlaamse Peter Paul Rubens, Jacopo Tintoretto en Andrea Mantegna hebben een waarde van zestien miljoen euro. Ze hingen in het Stedelijk Museum Castelvecchio in Verona voordat drie gewapende en gemaskerde mannen ze op 19 november 2015 van de muren haalden. Daarbij bonden ze een kassamedewerker vast en vluchtten ze in de auto van een bewaker.

In maart werden dertien verdachten gearresteerd, onder wie de bewaker die zijn autosleutels aan de rovers gaf.

Succesvol antismokkelbeleid

De schilderijen werden ongeveer 1,5 kilometer van de grens met Moldavië gevonden, volgens de verklaring. Porosjenko heeft Italiaanse kunstexperts uitgenodigd om de authenticiteit van de schilderijen vast te stellen en om de werken terug te geven. Hij bejubelde de “briljante politieactie”. Volgens hem laat dit de succesvolle anticorruptie- en antismokkelmaatregelen zien van Oekraïne.

Vorige maand vond de Oekraïense geheime dienst ook al vier gestolen schilderijen terug, die afkomstig waren uit het Westfries Museum in Hoorn. In 2005 werden daar 24 schilderijen gestolen, met een totale waarde van 1,3 miljoen euro. De vier schilderijen waren in handen van een ultranationalistische strijdgroep in Oekraïne.

Lees ook over het publiciteitsoffensief van het Westfries Museum: Hoorn probeert gestolen kunst terug te krijgen uit Oekraïne.