Wim Kok: ‘Rutte II moest groter’

Premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-leider Diederik Samsom hadden bij de laatste kabinetsformatie een grotere regeringscoalitie moeten vormen. Een tweepartijenkabinet had slechts een „uiterste mogelijkheid” moeten zijn. Dat zei oud-premier Wim Kok (PvdA) dinsdagavond in het Haagse debatcentrum ProDemos.

De debatavond Touwtrekken om de macht was georganiseerd naar aanleiding van de theatervoorstelling Borgen. Kok zei dat hij de televisieserie over de Deense politiek onrealistisch vond, net als de Nederlandse tv-serie Land van Lubbers. „Ik weet niet hoe het er aan toe ging in huize Lubbers. Maar dat het zo niet ging, weet ik wel.”

De kritiek van Kok op Rutte II is dat het geen meerderheid had, en heeft, in de Eerste Kamer. Ook had de coalitie groter gemoeten omdat er ingrijpende hervormingen zijn doorgevoerd, bijvoorbeeld de decentralisaties van de zorg. Daarvoor was „breder politiek en maatschappelijk draagvlak wenselijk”, zei Kok.

Hij pleitte ervoor om snel meer samenwerking tussen PvdA, SP en GroenLinks te onderzoeken. Juist nu is dat belangrijk, zei Kok. „We zien door heel Europa dat het deel van de kiezers dat tot het linker segment behoort, slinkt.”

Op de vraag aan Wim Kok (77) of er nog memoires van hem zullen verschijnen, zei hij na enig aandringen: „Dat komt wel, ja.”