Filmsector Spanje heeft weer schwung

Prijzenregen Truman van regisseur Cesc Gay is de meest bekroonde film in Spanje in het afgelopen jaar.

In Spanje heeft de film Truman van regisseur Cesc Gay een ware triomftocht gemaakt. Nadat de film op tal van festivals al in de prijzen was gevallen volgde de bevestiging bij het uitreiken van de Goyas in februari van dit jaar. Truman sleept vijf van de ‘Spaanse Oscars’ in de wacht in het auditorium van Hotel Príncipe Felipe in Madrid.

De Spaanse filmpers ontving Truman in september 2015 al vol lof. Criticus Carlos Boyero van kwaliteitskrant El País noemde de film over twee vrienden die vlak voor de dood van de één nog een aantal dagen samen met hond Truman bijeenkomen „bitterzoet”. „De manier waarop het verhaal wordt verteld is elegant, subtiel en complex”, schreef Boyero in zijn recensie.

De Catalaanse krant La Vanguardia benadrukt via recensent Luis Bonet dat Truman „een dramatisch verhaal lijkt te vertellen, dat door intelligente wendingen toch een glimlach op het gezicht van de kijkers tovert”. Het filmblad Fotogramas riep Truman zelf uit tot de beste Spaanse film van 2015.

Bij verschillende filmfestivals in Spanje wordt Truman bekroond tot de beste Spaanse film. En ook de hoofdrolspelers Ricardo Darín en Javier Cámara vallen in de prijzen. Bij de achtste editie van los premios Gaudí in Barcelona wordt Truman als beste ‘niet Catalaanse film’ aangewezen. Maar de vijf Goyas – voor onder andere de beste film, beste regisseur, de beste mannelijke hoofdrolspeler (Ricardo Darín) en beste acteur in een bijrol (Javier Cámara) – zijn de hoofdprijzen voor Truman. Honderden bioscopen vertonen de film daarna opnieuw. Voor de beste montage bleef het bij een nominatie.

Opkrabbelen

De Spaanse filmindustrie krabbelt momenteel weer op. In 2013 verkeerde de Spaanse sector in een diepe crisis en bezochten slechts 11 miljoen mensen de bioscoop voor een Spaanstalige film. De toekomst leek gitzwart, vele bioscopen sloten de deuren. Maar een jaar later is het positivisme teruggekeerd als het aantal bezoekers opeens verdubbelt.

De opleving is voor een groot deel te danken aan de zeer populaire komedie Ocho apellidos vascos (‘Spanish Affair’) van regisseur Emilio Martínez-Lázaro, die een recordaantal van 9,5 miljoen bezoekers wist te bereiken. Dezelfde Martínez-Lázaro maakt in 2015 met de vervolgfilm Ocho apellidos catalanes (‘Spanish Affair 2’) wederom een kaskraker voor de Spaanse markt. De internationale aandacht voor deze twee typische Spaanse films blijft heel beperkt. Truman is bij internationale prijzen nog niet geëerd. De laatste keer dat ‘Spanje’ in de prijzen is gevallen bij de Amerikaanse Oscaruitreiking voor een ‘niet Engelstalige film’ was in 2004 met Mar adentro van Alejandro Amenábar.