Filmregisseur Louis van Gasteren (93) overleden

Filmregisseur en filmproducent Louis van Gasteren is overleden. Hij was 93 jaar. Van Gasteren overleed na een ziekbed, zo heeft zijn familie laten weten.

Van Gasteren maakte vanaf begin jaren vijftig ruim zeventig films en televisiereportages. Hij kreeg veel onderscheidingen, waaronder twee Gouden Kalveren en een oeuvre-Kalf, en de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het portret dat hij maakte van Hans van Sweeden, een jonge getalenteerde componist die in 1963 zelfmoord pleegde, leverde hem zijn eerste Gouden Kalf op.

Van Gasteren gaf ook boeken uit en richtte enkele productiebedrijven op. Verder hield hij zich bezig met kunst en technologie. Zijn fascinatie voor water leidde tot de permanente kunstwerken De wortels van de stad in het metrostation Nieuwmarkt te Amsterdam. Ook was hij betrokken bij het voorlichtingscentrum op de Neeltje Jans.

Van Gasterens vader was acteur, zijn moeder Elise concertzangeres. Begin jaren vijftig begon hij reclamefilmpjes te maken. De oorlog en het thema water keerden regelmatig terug in zijn werk. Met Spectrum Film produceerde hij in 1952 zijn eerste film, Bruin Goud, over cacao en chocola. Een van zijn laatste films, uit 2005/2006, gaat over de executie van burgers uit Roermond in 1944.

Een daad in zijn verleden is Van Gasteren blijven achtervolgen. In 1943 bracht hij op 21-jarige leeftijd de Joodse onderduiker Walter Oettinger om. Die zou een gevaar hebben gevormd voor hemzelf en anderen binnen het verzet. Hij kreeg vier jaar cel, maar kwam in 1946 vrij, omdat het een verzetsdaad was geweest. (ANP)