All is Lost

(J. C. Chandor, 2014) Een man dobbert ergens in de Indische Oceaan op een zeiljacht dat is lekgeslagen door een ronddobberende zeecontainer. Zonder radio of gps, en al snel zonder mast of zeil. Met alleen sextant en zeekaarten drijft hij op de stroming richting een drukke vaargeul waar supertankers en containerschepen over de golven denderen.

De survivalfilm All is Lost gebruikt minimale middelen om de kijkers in een wurggreep te houden. Er is geen tekst, de held mompelt niet eens in zichzelf. Er is alleen die mysterieuze tape die hij inspreekt voor zijn naasten. Er zijn geen flashbacks en visoenen, geen woede, paniek, wanhoop. Geen enkele kunstgreep om empathie te kweken: het hele script van All is Lost telt 31 pagina’s.

Regisseur Chandor (Margin Call) vertrouwt in deze knappe film op de dramatiek van het overleven en op zijn hoofdrolspeler Robert Redford. Zonder een acteur van zijn kaliber is het ook twijfelachtig of deze uitgebeende aanpak werkt. Als eind zeventiger heeft Redford nog altijd dat moeiteloze charisma.