Einde van Duitse welkomscultuur nu ‘notarieel bezegeld’, zegt CSU

De Beierse zusterpartij van kanselier Merkels CDU zegt een koerswijzing van haar te hebben afgedwongen.

Nu de Duitse regering heeft ingestemd met voortzetting van de versterkte bewaking van de grens met Oostenrijk, is daarmee „het einde van de welkomscultuur notarieel bezegeld”. Dat zegt de premier van Beieren, Horst Seehofer, tevens leider van regeringspartij CSU.

Al maanden bestaan er over het vluchtelingenbeleid grote meningsverschillen tussen de CDU van bondskanselier Merkel en de Beierse zusterpartij CSU. CSU-leider Seehofer verwijt Merkel dat ze veel te veel vluchtelingen het land heeft laten binnenkomen. Ze zou de landsgrenzen onvoldoende laten bewaken.

Uit dit conflict, dat tegelijk een conflict was tussen de landelijke regering en de regering van de deelstaat Beieren, werd gisteravond een uitweg gevonden. Minister van Binnenlandse Zaken De Maizière kwam met zijn Beierse ambtgenoot overeen dat de controle aan de grens „zichtbaar en effectief” en „met voldoende personeel” zal worden voortgezet, totdat een betere bewaking van de Europese buitengrenzen gegarandeerd is.

‘Overwinning op Merkel’

De CSU zegt hiermee een overwinning geboekt te hebben op Merkel. Nadat ze vorig jaar meer dan een miljoen vluchtelingen in Duitsland had verwelkomd, zou ze nu in feite ingestemd hebben met de steeds door de CSU bepleitte koerswijziging om het aantal vluchtelingen te beperken.

Op haar beurt heeft de CSU nu het dreigement van tafel gehaald om bij het grondwettelijke hof in Karlsruhe de regering-Merkel aan te klagen, omdat haar vluchtelingenbeleid in strijd met de grondwet zou zijn. Zou het zo ver zijn gekomen, dan was de uitzonderlijke situatie ontstaan dat een partij die deel uitmaakt van de regering van het land, naar de hoogste rechter loopt om diezelfde regering aan te klagen. Maar dat plan heeft de CSU nu in de ijskast gezet.

Dat het akkoord werkelijk een overwinning van de CSU is, gelooft niet iedereen. De Frankfurter Allgemeine schrijft dat er voor Seehofer niets anders opzat dan zijn klacht bij het grondwettelijk hof te laten vallen, want het aantal vluchtelingen dat Duitsland nog binnenkomt is drastisch gedaald, van meer dan 200.000 op het hoogtepunt in november, tot ongeveer 16.000 afgelopen maand.

Seehofer wilde met zijn kritiek op Merkels beleid de rechts-nationalistische AfD de wind uit de zeilen nemen. Maar volgens de Beierse afdeling van de AfD is de CSU nu opnieuw voor Merkel door de knieën gegaan. Bij een rechtbank in München heeft de AfD nu een klacht tegen Seehofer ingediend, omdat hij van een proces tegen de regering in Berlijn heeft afgezien.