Ebru Umar naar veilige plek in Nederland

Metro-columniste Ebru Umar in haar vakantiehuis in Turkije, de dag na haar vrijlating. Foto ANP

Ebru Umar (45) is terug in Nederland en direct na aankomst op Schiphol naar een onbekende beveiligde locatie gebracht. De columnist is sinds dinsdagavond niet meer actief geweest op Twitter, voor haar doen ongewoon.

Dinsdag besloot een Turkse rechter haar uitreisverbod op te heffen. De Turkse advocaat van Umar had bezwaar aangetekend tegen het verbod Turkije te verlaten. De rechter moet nog beslissen over de verdere vervolging wegens het beledigen van president Erdogan. Het staat nog niet vast of er een rechtszaak komt. Umar mag dit in Nederland afwachten.

De columnist van onder meer Metro werd drie weken geleden opgepakt op haar vakantieadres in Turkije, omdat ze Erdogan via Twitter zou hebben beledigd. Na een nacht op het politiebureau kreeg ze tot nader order „landarrest”, zoals ze het zelf noemde.

Voor het opheffen van dit uitreisverbod waren zware en langdurige diplomatieke inspanningen nodig. In het weekend werd duidelijk dat die leken te slagen. Umar had het er vanaf maandag op Twitter voortdurend over dat ze ging „winkelen” met familie in de grote stad Izmir, ook aan de Turkse kust. Izmir is ongeveer honderd kilometer van Kusadasi, waar ze een zomerhuis heeft. In Izmir is een luchthaven met vluchten naar Schiphol.

Zodra dinsdagavond zeker was dat Umar Turkije had verlaten, bracht het ministerie van Buitenlandse Zaken dat naar buiten. Minister Bert Koenders benadrukte in een verklaring dat „achter de schermen veel is gedaan aan haar zaak”.

Premier Rutte noemde de vrijlating op Twitter „goed nieuws.” Rutte had zijn zorgen geuit over de veiligheid van de columnist.

In een opinieartikel in NRC noemde Umar zichzelf eerder „opgejaagd wild”. Ze schreef: „Mijn leven in Nederland zoals ik het ken, is voorbij. Over wat er gebeurt als ik in mijn wijk of Amsterdam over straat ga, durf ik niet eens na te denken.” De regering heeft afgelopen week een ‘risicoprofiel’ van haar laten maken om in te schatten welke veiligheidsmaatregelen in Nederland nodig zijn. Verschillende vrienden vertellen dat Umar beveiligd zal worden.

    • Enzo van Steenbergen
    • Marloes de Koning