Dumoulin terug aan kop, maar het gaat hem niet om de eindzege

Ronde van Italië Tom Dumoulin is weer klassementsleider, maar herhaalt dat hij niet uit is op de eindzege.

Tom Dumoulin met de leiderstrui in de Giro d’Italia na de vierde etappe, de eerste op Italiaans grondgebied.
Tom Dumoulin met de leiderstrui in de Giro d’Italia na de vierde etappe, de eerste op Italiaans grondgebied. Foto LUK BENIES/AFP

Hij is terug in het zuurstokroze van de nummer één. Tom Dumoulin. De renner die het voorbije weekend voor Hollandse glorie zorgde bij de Girostart in Gelderland en daar twee dagen in de leiderstrui reed, kreeg dinsdag opnieuw het roze omgehangen nadat hij in het kustplaatsje Praia a Mare als tweede was gefinisht. Geen ritzege, die was voor de Italiaan Diego Ulissi, wel heeft hij nu twintig seconden voorsprong op zijn achtervolgers, de Luxemburger Bob Jungels en ritwinnaar Ulissi.

Kittel op achterstand

Na drie etappes in Gelderland en een verplaatsingsdag reed het peloton dinsdag zijn eerste tweehonderd kilometer in Italië, in de voet van de laars alwaar de Nederlandse Maarten Tjallingii er niet in slaagde om zijn bergtrui te behouden.

De ervaren coureur van Lotto-Jumbo (38) beleefde zondag nog een wereldse middag op weg naar ‘zijn Arnhem’, waar hij zich aan kop van het bergklassement vestigde met een zege op de Posbank, maar moest nu het blauw afstaan aan de Italiaan Damiano Cunego.

Ondertussen probeerde Dumoulin om Marcel Kittel op achterstand te rijden, die dinsdag startte als klassementsleider. Eerste initiatieven mislukten, maar later in de heuvelachtige rit kon de Duitser van Etixx-QuickStep niet meer aanhaken. Dumoulin probeerde later Ulissi te achterhalen, maar nadat de Italiaan als eerste de laatste klim had voltooid, gaf hij zijn koppositie niet meer weg. Steven Kruijswijk werd derde, waardoor de renner van Lotto-Jumbo nu vierde staat in het algemeen klassement, 24 seconden achter Dumoulin.

Niet de eindzege, maar de tijdritten

Klassementsleider of niet, Dumoulin richt zich niet op de eindzege. „Het algemeen klassement is nog steeds geen echt doel voor me omdat ik me niet echt heb voorbereid op het hooggebergte in de tweede helft van de ronde”, zei de renner van Giant-Alpecin. Hij is uit op ritzeges en wil pieken in de drie tijdritten die de Giro dit jaar telt. Zo wil hij zich klaarstomen voor de olympische tijdrit in Rio.

Doordat de etappe van woensdag waarschijnlijk uitloopt op een sprintersgevecht, vermoedt Dumoulin dat hij de roze trui zeker tot donderdag kan behouden. „Donderdag is de eerste finish bergop. Het is niet echt hoog maar goed om te zien waar ik sta.”