Duitsland rehabiliteert veroordeelde homo’s

Meer dan 50.000 mensen waren veroordeeld, zij worden gerehabiliteerd en gecompenseerd.

Foto ter illustratie. Robin Utrecht / ANP

Homoseksuele mannen die zijn veroordeeld om hun geaardheid, worden gerehabiliteerd en gecompenseerd. Dit kondigde de Duitse minister van Justitie Heiko Maas (SPD) woensdag aan volgens Duitse media zoals de Tagesspiegel en de Süddeutsche Zeitung. De aankondiging van Maas volgde op een woensdag gepresenteerd rapport van het Duits antidiscriminatiebureau, waarin de rehabilitatie werd aanbevolen.

Meer dan 50.000 mensen waren veroordeeld op grond van artikel 175 van het Duitse Wetboek van Strafrecht. Daarin is geslachtsverkeer tussen twee mannen verboden. In 1934 werd deze wet uitgebreid door de nazi’s waardoor rechters ook straffen konden opleggen voor homoseksuele handelingen zonder fysiek contact. Daarna ging het aantal veroordelingen van homoseksuelen sterk omhoog. Na de oorlog werd de wet in de loop der jaren afgezwakt en in 1994 in heel Duitsland afgeschaft.

Volgens de Süddeutsche Zeitung werden homoseksuelen die concentratiekampen hadden overleefd en waren bevrijd door geallieerden, alsnog gedwongen om de straffen uit te zitten die hen voor de oorlog waren opgelegd.

Duitsland kent sinds 2001 het geregistreerd partnerschap voor homostellen. Het homohuwelijk is nog niet ingevoerd in het land.