Dit vindt NRC van de films die deze week uitkomen

Met aandacht voor de meest bekroond film in Spanje, de laatste film van Alan Rickman en een ode aan Spielberg.

 • ●●●●

  Truman

  Indirectheid is de grootste kracht van Truman. Het geeft de acteurs de kans te schitteren via een zwijgende blikwisseling, het optrekken van een wenkbrauw of het opeens vochtig worden van ogen. Hoewel het een echte acteursfilm is, met groots gespeelde rollen, steelt hond Truman uiteindelijk de show. Lees de recensie: ‘Groots gespeeld, maar hond steelt de show’

  Regie: Cesc Gay. Met: Ricardo Darín, Javier Cámara, Dolores Fonzi.
  In: 20 bioscopen.

  Interview Cesc Gay: De Catalaanse regisseur maakte de bekroonde film Truman over een terminaal zieke acteur, zijn beste vriend en zijn hond. “Met vrouwen in de hoofdrollen was dit een totaal andere film.” Lees: ‘Niemand leert je hoe je moet sterven
  Spanje Prijzenregen: Truman van regisseur Cesc Gay is de meest bekroonde film in Spanje in het afgelopen jaar. Lees: ‘Filmsector Spanje heeft weer schwung
 • ●●●●

  Midnight Special: Science-fiction

  Uit alles blijkt dat Nichols (1978) met zijn eerste grote studiofilm een ode brengt aan Steven Spielberg, met name diens sciencefictionfilms uit de laten jaren zeventig en vroege jaren tachtig Lees de recensie: ‘Eigenzinnige ode aan de sci-fi van Spielberg

  Regie: Arab en Tarzan Nasser. Met: Hiam Abbass, Victoria Balitska, Manal Awad. In: 5 bioscopen

 • ●●●●●

  The Sea of Trees

  De filmpers onthaalde The Sea of Trees vorig jaar bij zijn première in Cannes op zo’n striemend fluitconcert dat de beduusde actrice Naomi Watts zich afvroeg of dat zomaar kon. Aan haar en tegenspeler Matthew McConaughey lag het ook niet, aan het lef van regisseur Guus van Sant evenmin. Wel kan je iedereen een gebrek aan smaak verwijten, want het script, met zijn melodramatische wendingen, stroperig sentiment en pseudospiritualiteit, deugt gewoon niet. Lees de recensie: ‘Survival in het zelfmoordbos

  Regie: Gus van Sant. Met: Matthew McConaughey, Ken Watanabe, Naomi Watts. In: xx bioscopen

 • ●●●●●

  Un homme à la hauteur

  Jammer genoeg wordt de opzichtige moraal, dat vooral de buitenwereld allerlei zaken als problematisch ervaart, wel zeer weeïg gebracht en schuurt de flauwe humor – zoals Dujardin die omver wordt gelopen door mensen en honden – te weinig om die tekortkoming op te vangen. Lees de recensie: ‘Toparchitect met groeiprobleem

  Regie: Laurent Tirard Met: Virginie Efira, Jean Dujardin, Cédric Kahn. In: 18 bioscopen

 • ●●●●

  Eye in the Sky: Oorlogsfilm

  Als dit spannende drone-drama al wat duidelijk maakt, is het dat geen enkele beslissing lichtzinnig wordt genomen; soms tot grote frustratie van de stoïcijnse kolonel Mirren. Op enkele pompeuze scènes na, dient Eye in the Sky alles zo zakelijk mogelijk op. Lees de recensie: ‘Wat zou jij doen met die drone?

  Regie: Gavin Hood. Met: Helen Mirren, Alan Rickman, Barkhad Abdi. In: 27 bioscopen.

  Interview Helen Mirren: : In ‘Eye in the Sky’ speelt ze een legercommandant die bij een drone-aanval beslist over leven en dood. ,,Schokkend, niet?”: Lees het interview: ‘Legerpak aan, en hup! Heerlijk