Deze man is de baas van een micronatie met 32 inwoners

De zelfverklaarde Republiek van Molossia heeft een eigen munt, tijdzone, dictator en een ‘ruimteprogramma’.

Youtube

Wie ronddwaalt in de woestijn in Nevada, kan zomaar ‘buiten’ Amerikaans grondgebied treden. In de buurt van de stad Dayton ligt namelijk een zelfverklaarde micronatie. CNN ging langs bij de Republiek van Molossia, nooit door de VS erkend, maar naar eigen zeggen ‘s werelds kleinste soevereine republiek.

De bewoners van de 2,5 hectare land van Molossia hebben een eigen vlag, postkantoor, tijdzone, radioprogramma en een ‘ruimteprogramma’. Een eigen Twitteraccount en Facebookgroep ontbreken ook niet.

Kevin Baugh is de president, al noemt hij zichzelf soms ook de dictator. Hij runt het ‘land’ met een gezonde dosis humor en hulp van zijn First Lady. In 1977 begon hij op zeventienjarige leeftijd zijn eigen micronatie, in 1999 doopte hij het de Republiek van Molossia naar een oude Griekse natie. Middels een petitie heeft Baugh geprobeerd een officiële staat te worden, maar dat kreeg hij niet van de grond. Belasting betalen de inwoners dan ook gewoon, al noemen ze het zelf ‘ontwikkelingshulp’. De micronatie claimt overigens sinds 1983 in oorlog te zijn met Oost-Duitsland, ondanks het einde van de Koude Oorlog.

Aarde onder het ziekenhuisbed

De in maart geboren baby Noah is de nieuwste bewoner van het land. Volgens de website van het land kwam het kind in een ‘gewoon’ Amerikaans ziekenhuis ter wereld, maar lag er aarde van Molossia onder het ziekenhuisbed. Zo werd het kind toch op ‘eigen bodem’ geboren.

Toeristen komen ook naar de Republiek van Molossia, volgens Baugh ongeveer vijftien per jaar. Van hen wordt verwacht dat ze een paspoort aanschaffen en de lokale valuta – gemaakt van o.a. pokermunten – in hun zak hebben.

Bekijk het item van CNN:

Molossia is niet de enige micronatie. Vorig jaar werd een kleine conferentie georganiseerd in de VS met vertegenwoordigers van zeventien zelfbenoemde landen. Molossia erkent, in tegenstelling tot de Amerikaanse overheid, veel mede-microstaten wél.

In 2007 verscheen in NRC de serie ‘Wij scheiden ons af’. Daarin portretteerden correspondenten bijzondere niet door de VN erkende landen. Lees de serie via de onderstaande kaart terug.