‘Als wereldkampioen stonden mensen in de rij voor een handtekening’

Premier League Darts Raymond van Barneveld vraagt zich af waarom hij nog een eenzaam bestaan als darter leidt. Michael van Gerwen vindt alles prima.

Raymond van Barneveld juicht na de achtste finale van het WK darts tegen Michael van Gerwen., vorig jaar. ANP/Pro Shots

„Je moet altijd positief in het leven staan. Als je elke dag met tegenzin naar je werk gaat, dan vind je er op een gegeven moment niets meer aan.” Woorden van Michael van Gerwen (27), al tweeënhalf jaar de beste darter ter wereld, vanaf een barstoel achter een houten tafel in Ahoy.

„Hoe ga je naar je werk als je elke keer een draai om je oren krijgt? Hoe leuk vind je je werk dan nog?” Woorden van Raymond van Barneveld (49) ooit de beste darter ter wereld, vanaf dezelfde barstoel achter dezelfde houten tafel, nog geen half uur later.

Dertig minuten verschil, maar je hebt het gevoel dat er een hele generatie verstrijkt. Van Gerwen en ‘Barney’, ze zijn de uithangborden van de laatste speeldag van de prestigieuze Premier League, de langverwachte terugkeer van het topdarts naar dartsgek Nederland, maar wat zijn ze anders. Ontkennen ze zelf ook niet. Ze kunnen prima met elkaar opschieten hoor, reizen samen, gooien samen in, lachen samen. Van Barneveld: „Maar we gaan niet bij elkaar op de koffie.”

Van Barneveld zat zichzelf vaker mentaal in de weg

Spelen voor tien man

Van Gerwen is het darts van nu en het darts van nu is dat van Van Barneveld. Van Gerwen stapt met een glimlach de ochtend na een competitieavond in de Premier League op het vliegtuig naar Gibraltar. Speelt-ie voor tien mensen, maar dat hoort erbij. Van Barneveld wordt al ongelukkig van de gedachte. Daarom doet hij het ook niet. Maar in dat geval is profbond PDC, waar beiden voor uitkomen, meedogenloos. Niet komen is minder geld, punten verliezen en een slechtere uitgangspositie voor de grote titels. Van Gerwen wint ze allemaal, Van Barneveld lijkt te zijn vergeten hoe het voelt niet te verliezen.

dartinfo.nl

Van Gerwen heeft het stokje al lang overgenomen: onderling won hij 21 van de 32 duels van Van Barneveld. dartinfo.nl

Ahoy uitverkocht, binnen het uur

Van Gerwen wil over de wedstrijd praten. Een afgeladen Ahoy, eindelijk een thuiswedstrijd na al die maanden tussen de Britten. Binnen het uur uitverkocht. „Wat wil je nog meer?” Hij kan zich in Ahoy als nummer één plaatsen voor de halve finales van volgende week. „Wanneer ik begon met darten? Pff, twaalf of zo? Maar kunnen we over morgen praten?”

Van Barneveld praat juist niet over morgen, voor hem staat er toch niets meer op het spel. Zelfs voor een grote wedstrijd nabij ‘zijn’ Den Haag, is het moeilijk opladen. Hij maakte deze week excuses aan fans die het maar raar vonden dat hij vorige week had gezegd dat hij geen motivatie had. De excuses waren gemeend, maar dat waren zijn woorden ook. Wie hem woensdag hoort, zou zich kunnen afvragen waarom hij het nog doet.

De trap van Van Barneveld

„Stel je hebt een trap, met 22 treden. Bovenaan til je de beker op. Het jaar erop kom je tot de twintigste tree en word je naar beneden geslagen. Na verloop van tijd kom je de tweede al niet meer op. Dan vraag je je af: we gaan weer vanavond, maar heeft het zin? Je wordt bang om te verliezen. Het is alsof je wilt opklimmen binnen een bedrijf, maar de kans niet meer krijgt. Ik heb het gevoel dat ik niet meer klim. Maar wel dat het er nog in zit.”

Het is niet nieuw. Van Barneveld heeft de afgelopen jaren vaker gehad dat hij zichzelf mentaal in de weg zat. Op het afgelopen WK bloeide hij weer op, won onder meer van Van Gerwen in de derde ronde. Maar dat goede gevoel lijkt weer weg. Of-ie het nog wel leuk vindt? Hij noemt het een „goede vraag”. Hier zit een man die er ergens geen vrede mee heeft dat de sport anders is dan toen hij in de vorige decennia dé naam in het darts was.

„Ik heb het gevoel dat het respect er niet altijd is. Toen ik vroeger wereldkampioen was, stonden mensen in de rij voor handtekeningen. Nu komen mensen allemaal in de groene shirts van Michael. Dan denk ik: hè, volgens mij is hij één keer wereldkampioen en ik vijf. Ik zei u tegen de grote darters vroeger. De gasten vandaag de dag: ‘Ja, is goed man.’ Man? Ik ben 49. Ik heb niet met je geknikkerd.”

Van Gerwen vindt alles prima

Het verhaal klinkt „depri”, dat snapt Van Barneveld ook. „En mensen zullen wel zeggen dat ik alleen maar aan het jammeren ben. Maar dat is ook wie ik ben. Mensen zien alleen wat je verdient en dan is het: wat zeik je? Je hebt een mooi leven! Maar is dat leven wel zo mooi? Als je nooit tijd hebt om op vakantie te gaan, amper tijd hebt om je kleinkind te zien, als je altijd maar in de lucht hangt, in hotelletjes zit met je telefoon omdat je je rot verveelt de hele dag? Het is een vrij eenzaam bestaan.”

Van Gerwen kijkt raar op als hem wordt gevraagd of hij vindt dat het allemaal te veel is, het programma te vol. „Ik ben hier om te werken. Thuisblijven kan ik als ik ermee stop. Ik vind alles prima.”

    • Frank Huiskamp