Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok: De keuken van Audrey Hepburn

Ook filmsterren moeten eten. Logisch, maar dat niet iedereen daarbij stilstaat blijkt wel uit een anecdote van Luca Dotti, de zoon van Audrey Hepburn. Een journalist vertelde hem ooit bij wijze van grap dat men ervan uit ging dat de beroemde filmactrice nooit at. Dat paste immers niet in het beeld van een mode-icoon die geen normale dingen hoort te doen.

Hepburn, die in 1993 op 63-jarige leeftijd overleed, deed liever wel normaal, blijkt uit het onlangs verschenen boek Bij Audrey Hepburn thuis. Het is samengesteld door Dotti, haar tweede zoon en het enige kind uit het huwelijk van Hepburn met de Italiaanse psychiater Andrea Dotti.

Op de kaft prijkt de iconische foto van Audrey Hepburn als Holly Golightly met dito iconische jurk en parelketting uit de film Breakfast at Tiffany’s. Maar haar zoon, vorige week op bezoek in Nederland voor de boeklancering, wil juist laten zien dat ze niet zo was. „De openbaring van dit boek is dat ze heel normaal was.”

Koken deed Hepburn graag. En zo kan het dat ze niet alleen een expert was op het gebied van mode, maar ook wat betreft mozzarella. Ze kon de kwaliteitskaas blind onderscheiden van namaakmozzarella’s. Haar favoriete soort was een treccia, een mozzarella in de vorm van een vlecht en gemaakt van buffelmelk.

In het boek staan vijftig recepten die niet zijn geselecteerd op hun kwaliteit, maar op de verhalen en herinneringen die erbij horen. Van de hutspot uit de periode die ze tijdens de Tweede Wereldoorlog in Arnhem doorbracht met haar Nederlandse moeder, tot de penne alla vodka die gemeengoed was in Hollywood tijdens het hoogtepunt van haar filmcarrière.

Verwacht geen culinaire hoogstandjes: de recepten in dit boek zijn veelal kort en eenvoudig. Het past bij Hepburn, die volgens haar zoon een simpele smaak had en het liefst in dure restaurants een gewone pasta al pomodoro bestelde.

Dit boek is ook niet echt een kookboek. Wie een kijkje wilt nemen in haar leven komt helemaal aan zijn trekken met een lading privéfoto’s, handgeschreven briefjes en anekdotes waarin beroemde acteurs en ontwerpers een cameo hebben. Een prachtig exemplaar voor op de koffietafel, of om uit te koken voor gasten die willen eten zoals Hepburn dat zelf deed. Heeft u gelijk een makkelijke avond in de keuken.

    • Sam de Voogt