Ebru Umar mag Turkije verlaten

Columniste Ebru Umar (45) mag Turkije verlaten en is onderweg naar Nederland. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdagavond laat. De columniste van Metro werd drie weken geleden opgepakt op haar vakantieadres in Turkije, omdat ze de Turkse president Erdogan via Twitter zou hebben beledigd. Na een nacht op het politiebureau kreeg ze tot nader order ‘landarrest’, zoals ze het zelf noemde.

Turkije heeft dinsdag haar uitreisverbod ingetrokken en laat Umar de gerechtelijke procedure in Nederland afwachten. Op de verdenking van ‘belediging’ van de president staat in Turkije één tot vier jaar cel.

Premier Rutte noemde de vrijlating op Twitter „goed nieuws”. Rutte had zijn zorgen geuit over de veiligheid van de columniste. De dag na haar arrestatie werd er bij Umar ingebroken in haar woning in Amsterdam. Zaterdag werd ze naar eigen zeggen met de dood bedreigd, terwijl ze met familieleden naar haar hotel in de Turkse stad Kusadasi liep. In een opinieartikel in NRC noemde Umar zichzelf „opgejaagd wild”. Ze schreef: „Mijn leven in Nederland zoals ik het ken, is voorbij. Over wat er gebeurt als ik in mijn wijk of Amsterdam over straat ga, durf ik niet eens na te denken.”