‘Chinese toezichthouder licht boekhouding Anbang/Vivat door’

De Chinese autoriteiten zouden het moederbedrijf van het Nederlandse Vivat in het vizier hebben.

Het Chinese verzekeringsconcern Anbang, onder andere eigenaar van het Nederlandse Vivat, moet binnenkort de boeken openen voor de onderzoekers van de Chinese verzekeringsautoriteit.

Volgens het economisch weekblad Caixin wil de inspectiedienst voor de verzekeringssector „de echte situatie” doorgronden bij het particuliere Anbang (30.000 werknemers, 124 miljard dollar bezittingen). Anbang wilde vanochtend niet op het bericht reageren.

Wanneer het onderzoek begint is nog niet duidelijk. Vooralsnog is er geen sprake van een strafbare verdenking in de vorm van verdachte transacties of corruptie. Ook moeten de onderzoekers nog bepalen welk onderdeel van het in korte tijd spectaculair gegroeide Anbang het eerst wordt onderzocht: de verzekeringstak, de bankenpoot of de vastgoeddivisie. Volgens Caixin is het vermoedelijk de verzekeringspoot, omdat Anbang het hardst is gegroeid in de verkoop van verzekeringen met hoge premies en lage dekkingen. Vijf jaar geleden was Anbang nog een regionale autoverzekeraar. Intussen is het bedrijf uitgegroeid tot het derde verzekeringsconcern van China.

Internationaal trok Anbang de aandacht met aankopen ter waarde van 23 miljard dollar, waaronder het Waldorf Astoria-hotel in New York, en een reeks kleinere en middelgrote Europese verzekeraars, waaronder Vivat in 2015.

Uit het voornemen Anbang door te lichten, blijkt dat de Chinese autoriteiten ook niet precies weten wie de kapitaalverschaffers zijn achter oprichter en president-directeur Wu Xiaohui. Enkele grote staatsbedrijven behoren ertoe, maar over de identiteit van een hele reeks andere investeerders doet Anbang geheimzinnig.

In de Chineestalige media in Hongkong wordt gespeculeerd dat vooraanstaande ‘rode families’ tot de geldschieters behoren. Via zijn huwelijk met de kleindochter van een van China’s revolutionaire grondleggers, Deng Xiaoping, beschikt Wu over uitstekende politieke connecties. Maar dergelijke relaties bieden geen garanties voor de toekomst, zo leert de anticorruptiecampagane die de huidige Chinese leider Xi Jinping drie jaar geleden heeft gelanceerd.