Chinese internetgigant Alibaba naar Nederland

Alibaba opent een kantoor in Amsterdam. De internetreus wil „de poort naar China” zijn voor bedrijven in de Benelux.

De grootste internetbazaar ter wereld, Alibaba, ziet zichzelf als ‘de poort naar China’.
De grootste internetbazaar ter wereld, Alibaba, ziet zichzelf als ‘de poort naar China’. Foto Krisztian Bocsi / Bloomberg

Alibaba komt naar Nederland. De Chinese internetbazaar, de grootste ter wereld, opent een kantoor in Amsterdam, zo heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

De komst van Alibaba betekent niet zozeer dat de Nederlandse consument straks overstelpt wordt met Chinese koopjes, het internetbedrijf wil vooral Nederlandse en Belgische producten in China slijten. Alibaba ziet zichzelf als „de poort naar China” voor het Nederlandse en Belgische bedrijfsleven.

Volgens de internetreus bestaat onder de Chinese middenklasse – die nu zo’n 400 miljoen consumenten telt, maar hard groeit – grote vraag naar producten uit de Benelux. Het gaat dan bijvoorbeeld om Nederlandse zuivelproducten en Belgische chocolade en speciaalbieren, maar ook om bloemen, consumentenelektronica, huishoudelijke apparatuur, babyproducten en speelgoed. Op het Amsterdamse kantoor gaat een team van Alibaba „merken en producten van grote en kleine bedrijven” helpen toegang te krijgen tot de Chinese markt.

De Alibaba Groep is in 1999 opgericht door Jack Ma, een oud-leraar Engels. Onder Alibaba vallen verschillende webwinkels, die veelal werken als een soort Marktplaats waarop particulieren onderling of met bedrijven kunnen handelen. Internationaal is de site Aliexpress het bekendst.

Inmiddels is het concern, met een beurswaarde van zo’n 200 miljard dollar, één van de grootste detailhandelsbedrijven ter wereld. Vorig boekjaar hebben consumenten via de Alibaba Groep voor bijna 500 miljard aan producten besteld. De omzet van het concern bedroeg dat jaar 15,7 miljard dollar, de nettowinst 11 miljard dollar. Alibaba telt ruim veertigduizend werknemers.

De beursgang van Alibaba, in september 2014, was de grootste ooit. De Chinese internetgigant haalde op de beurs in New York 25 miljard dollar op. Ter vergelijking: Facebook kwam in 2012 uit op 18 miljard.

Met de opening van een kantoor in Nederland stelt de Alibaba Groep de uitbreiding in Europa af te ronden. Het concern uit Hangzhou heeft al kantoren in Italië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Het Amsterdamse kantoor van Alibaba staat onder leiding van oud-Blokker-topman Roland Palmer (1974). De neef van wijlen Jaap Blokker, die decennialang het boegbeeld was van het moederbedrijf van onder meer Blokker, Leen Bakker en Bart Smit, vertrok vorig jaar vanwege een „verschil van inzicht” met de raad van commissarissen.