Amerikaanse commando’s stuiten bij toeval op ontvoerde zoon van Pakistaanse ex-premier

Ali Haider Gilani in maart 2013. Foto Reuters

De drie jaar geleden ontvoerde jongste zoon van de Pakistaanse ex-premier Yousuf Raza Gilani is dinsdag bevrijd in het oosten van Afghanistan. Afghaanse troepen en Amerikaanse commando’s vonden hem min of meer toevallig bij een operatie in de provincie Paktika. Vier extremisten werden gedood, aldus functionarissen.

Ali Haider Gilani werd twee dagen voor de Pakistaanse parlementsverkiezingen in mei 2013 ontvoerd in zijn woonplaats Multan, in de Pakistaanse provincie Punjab. Volgens zijn vader eisten de ontvoerders de vrijlating van gevangen leden van Al-Qaeda.

Ali Haider Gilani, rond de dertig, verkeert in goede gezondheid en werd na zijn bevrijding overgebracht naar de Pakistaanse ambassade in Kabul. Zijn vader, politicus van de Pakistaanse Volkspartij (PPP), was premier van 2008 tot 2012 onder president Asif Ali Zardari, echtgenoot van de in december 2007 vermoorde Benazir Bhutto. Bij zijn ontvoering voerde Ali Haider campagne voor een parlementszetel in Punjab. De verdenking ging onmiddellijk uit naar de Pakistaanse Talibaan, fel tegenstander van de PPP en andere seculiere partijen.

In maart werd na bijna vijf jaar Shahbaz Taseer al levend teruggevonden in de buurt van Quetta. Hij werd in Lahore ontvoerd na de moord op zijn vader Salman Taseer, gouverneur van Punjab. (NRC)