‘Beste films zie je nu op tv’

Jennifer Lopez vindt het onzinnig om alleen naar films te kijken, als er zoveel mooie dingen worden gemaakt voor televisie. „Bruine meisjes moeten constant vechten tegen onderschatting.”

foto Mario Anzuoni, REUTERS

Tijdens de opnamen van de nieuwe politieserie Shades of Blue kreeg Jennifer Lopez (46) een nieuwe bijnaam: Fembot. Terwijl ze lange dagen werkte aan de beklemmende reeks met Ray Liotta, trad Lopez op als jurylid in het laatste seizoen van de zangshow American Idol. Daarnaast heeft ze een productiebedrijf, een regelmatig optreden als popicoon in Las Vegas en een achtjarige tweeling.

„Het technische personeel besloot dat ik een robot moest zijn.” Lopez praat snel. Ze is kortaf, eigenlijk te druk voor de persontmoeting. Maar nu lacht ze. „Ik ben een mens. Vlees en bloed en soms hondsmoe.”

Met een volle agenda en mondiaal succes rekent Lopez al jaren af met stereotypen. Haar afkomst als latina uit de Bronx werd voor „Jenny from the Block” een pluspunt. In haar popsongs en films flirt ze met „de constante onderschatting van het bruine meisje”.

Lopez begrijpt de roep om meer diversiteit in Hollywood. De strijd om interessante rollen voor Latijnse-Amerikaanse acteurs „is een aloude strijd”, verzucht ze. Toch heeft ze geen zin om te klagen: „Ik pak liever aan.” Momenteel doet Lopez dat als politieagente in de nieuwe serie, een rol die ze ook speelde in Out of Sight met George Clooney.

Bovendien is het volgens haar een vergissing om alleen naar de filmwereld te kijken. Op televisie is de diversiteit indrukwekkend. Latijns-Amerikaanse collega’s als America Ferrera en Gina Rodriguez spelen al lang hoofdrollen in geliefde series. Lopez: „Televisie is filmisch geworden. De beste films zijn op de tv.”

Gevraagd naar haar politieke opvattingen schudt ze haar hoofd. Niemand zit te wachten op politiek activisme van een beroemdheid, vindt Lopez . Een verfrissend perspectief tijdens dit politieke seizoen waarin de emoties rond de naderende presidentsverkiezingen ook in Hollywood – paradijs van zelfoverschatting – hoog oplopen.