Economie

Baidu vreest vertrouwen internettende Chinezen kwijt te zijn

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Crisis bij Baidu, de Chinese zoekmachine. Zelfs topman Robin Li erkent in een brief aan zijn personeel dat het fout zit. Als wij niet oppassen zijn wij binnen dertig dagen failliet, schrijft Li, aldus de Nikkei Asian Review.

Het probleem is dat Baidu verantwoordelijk wordt gehouden voor de gevolgen van valse reclame op de zoekmachine. Een 21-jarige kankerpatiënt overleed nadat hij medicijnen nam die geadverteerd werden op Baidu. Van de Chinese toezichthouder moet Baidu nu het reclamesysteem aanpassen. Maar topman Li lijkt eerder te vrezen het vertrouwen van internettende Chinezen kwijt te raken.

Amerika en China ruziën over kip

De Verenigde Staten wil Amerikaanse kippenklauwen kunnen verkopen in China. Maar China wil liever Chinese kippenklauwen voor Chinezen. Daar komt het handelsconflict tussen de landen met de grootste en op een na grootste economieën ter wereld op neer. The Wall Street Journal schrijft erover.

Het conflict loopt hoog op. Amerikaanse diplomaten hebben een klacht ingediend bij de geschillencommissie van de Werelhandelorganisatie in Genève.

Japans start-up scoort met jassen van synthetisch spinnenrag

Duizend dollar voor een winterjack van North Face. Maar dan heb je ook wel iets bijzonders. In Japan gaat het Amerikaanse bedrijf een goudkleurige jas verkopen gemaakt van extra sterk synthetisch spinnenrag. Het is het product van Spider Inc, volgens Bloomberg een beloftevolle start-up.

Volgens Spider Inc. is natuurlijk spinnenrag sterker dan staal en elastischer dan nylon. Bloomberg vertelt het boeiende verhaal hoe Spider Inc jarenlang trachtte om een synthetische vorm van het materiaal te maken.