Amsterdam bouwt extra woningen voor erkende vluchtelingen

Studenten en vluchtelingen met een verblijfsstatus moeten gezamenlijk gaan wonen in nieuwe complexen.

De wooncontainers op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord. Foto Lex van Lieshout/ANP

De gemeente Amsterdam gaat duizend tijdelijke woningen bouwen voor het huisvesten van studenten en erkende vluchtelingen. Het gaat om vier grote complexen met meerdere bouwlagen waarin de groepen gemengd moeten wonen. Drie daarvan worden gerealiseerd in het stadsdeel Oost, een vierde in Nieuw-West. De woonruimtes gaan voor de helft naar statushouders; de andere vijfhonderd woningen zijn voor studenten, zo maakte de gemeente vanochtend bekend.

De plaatsen waar de woningen moeten verschijnen zijn de Van Lohuizenlaan, de Daguerrestraat op IJburg en het trainingsveld van Zeeburgia aan de Kruislaan. Over een vierde plek wordt nog gesproken. Ook op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord moeten vluchtelingen worden geplaatst in maximaal 125 van de 250 wooncontainers die daar nu staan.

9.900 woningen nodig voor kwetsbare groepen

Amsterdam moet dit jaar van het Rijk tweeduizend asielzoekers met een verblijfsstatus opvangen, maar streeft ernaar om 2.400 statushouders te huisvesten om een deel van een eerdere achterstand in te halen. De oplevering van de tijdelijke woningen staat echter gepland voor juni 2017, waardoor dat aantal met alleen deze woningen niet gehaald gaat worden. Momenteel worden nog vier andere locaties bekeken. Nog voor de zomer moet daar duidelijk zijn of hier ook erkende vluchtelingen gehuivest kunnen worden.

De gemeente heeft de komende jaren 9.900 woningen nodig voor de huisvesting van kwetsbare groepen zoals ex-daklozen, vluchtelingen of slachtoffers van huiselijk geweld. Momenteel is al een deel van vrijkomende woningen in Amsterdam bestemd voor deze mensen, maar omdat dit onvoldoende leefruimte oplevert, worden extra woonlagen bijgebouwd. Ook worden bestaande gebouwen omgezet zodat ze geschikt zijn voor tijdelijke bewoning.

    • Jorg Leijten