Amnesty: kinderen overlijden in Nigeriaanse gevangenis

In de Giwa-kazerne in Maiduguri, waar Nigeria tegen Boko Haram strijdt, zijn dit jaar al 149 mensen omgekomen, onder wie elf kinderen.

Recent omgeploegde aarde bij de begraafplaats van de Giwa-barakken. Foto Amnesty International

Er zijn dit jaar al 149 mensen overleden in de beruchte Giwa-kazerne in het Nigeriaanse Maiduguri. Onder de doden zouden ook elf minderjarigen zijn, onder wie zelfs vier baby’s. Dat onthult Amnesty International woensdag in een rapport.

De gevangenen in de Giwa-kazerne zitten volgens Amnesty vast onder verschrikkelijke omstandigheden. De doden zouden zijn gevallen door ziektes, uitdroging, honger, maar ook door schotwonden. Er zijn in totaal 1.200 gevangenen, terwijl er voor veel minder plek is. Onder hen zouden zich 120 kinderen bevinden. Veel gevangenen zitten vast zonder aanklacht.

Vrouwencellen

In de cellen voor vrouwen worden ook baby’s van de vrouwen opgesloten. Er zijn in het afgelopen jaar veel meer vrouwen gevangen gezet. In 2015 waren er nog 25 vrouwelijke gevangenen, nu zouden dat er 250 zijn.

Dat er kinderen gevangen zitten, is geen geheim, schrijft Amnesty. Eerder dit jaar werden 275 gevangenen vrijgelaten. Een generaal zei toen dat zich onder hen 22 minderjarigen bevonden en vijftig kinderen van vrouwen die gevangen zaten.

Amnesty baseert zich in zijn rapport op ooggetuigenverklaringen, maar beschikt ook over video- en fotomateriaal. Daarop zou te zien zijn dat zeker 28 mannen overleden zijn door schotwonden.

Boko Haram

Nigeria strijdt in de regio tegen de islamitische terreurgroep Boko Haram. In 2015 werden er dorpen in de buurt van Maidaguri terugveroverd op Boko Haram door het Nigeriaanse leger. Dat leidde tot massa-arrestaties, ook van mensen die vluchtten naar gebied dat onder controle van de overheid stond.

Eerder bracht Amnesty een rapport over een massa-executie van het Nigeriaanse leger bij de Giwa-kazerne. Na een poging van Boko Haram om de gevangenis in 2014 te veroveren, zouden meer dan 600 mensen ter dood zijn gebracht.