Alle kanshebbers Nipkowschijf van VPRO

Het gaat om Langs de oevers van de Yangtze, Zondag met Lubach en De Hokjesman.

Een still uit Langs de Oevers van de Yangtze.
Een still uit Langs de Oevers van de Yangtze. VPRO

Alle drie de kanshebbers op de jaarlijkse Zilveren Nipkowschijf komen van omroep VPRO. Het gaat om reisserie Langs de oevers van de Yangtze, het satirische programma Zondag met Lubach en documentaireserie De Hokjesman.

De Zilveren Nipkowschijf is een jaarlijks uitgereikte vakprijs voor het beste tv-programma. Wie dit jaar de kanshebbers zijn werd woensdagavond in De Wereld Draait Door bekendgemaakt door de vakjury bestaande uit NRC-recensent Hans Beerekamp en recensenten Haro Kraak, Angela de Jong en Marcel Peereboom Voller. Vorig jaar haalde de VPRO ook de prijs binnen; toen won de journalistieke serie Onze man in Teheran over Iran.

Langs de oevers van de Yangtze wordt gepresenteerd door de 30-jarige arts en fotograaf Ruben Terlou. Hij trekt in de afleveringen langs China’s langste en drukst bevaren rivier, waarbij elke aflevering een ander aspect van het land uitlicht.

NRC bestempelde Terlou eerder als ‘de ontdekking van dit tv-seizoen’. Bewonderenswaardig was het niveau Mandarijns waarin hij interviews afnam en de kwetsbare houding van de presentator. In een aflevering wordt hij emotioneel na een ontmoeting met een jonge arbeider die in een fabriek voor namaakvoedsel werkt.

Een trailer van de serie:

Het is het derde seizoen dat hokjesman Michael Schaap voor de VPRO de leefwerelden van Nederlanders in kaart brengt. Bijvoorbeeld de subculturen van professoren, lesbiennes of geesteszieken. De Hokjesman is een knipoog naar klassieke volkenkundigen. Schaap steekt zich elke aflevering in driedelig pak met strik, en kijkt naar de geïnterviewden als groepsdieren.

De laatste genomineerde is Zondag met Lubach, gepresenteerd door Arjen Lubach. In het satirische televisieprogramma neemt Lubach het nieuws van afgelopen week door. Vaak trekt hij de aandacht met zijn programma, zoals die keer dat hij zichzelf uitriep tot de eerste Farao der Nederlanden als protest tegen de monarchie.

Een populair fragment van de serie:

Op 10 juni maakt de jury de winnaar bekend van de Zilveren Nipkowschijf.