Alibaba opent kantoor in Amsterdam

De internetbazaar wil producten uit de Benelux naar China exporteren.

Het hoofdkwartier van Alibaba in het Chinese Hangzhou.
Het hoofdkwartier van Alibaba in het Chinese Hangzhou. Foto AP via Chinatopix

Alibaba komt naar Nederland. De Chinese internetbazaar, de grootste ter wereld, opent een kantoor in Amsterdam, zo heeft het bedrijf woensdag bekendgemaakt.

Met de oprichting van een Benelux-afdeling wil Alibaba niet zozeer Chinese producten naar Nederland halen, maar juist Nederlandse en Belgische producten naar China exporteren. Volgens de internetreus bestaat onder de Chinese middenklasse – die nu zo’n 400 miljoen consumenten telt, maar hard groeit - grote vraag naar producten uit de Benelux. Het gaat dan om voedingsproducten als zuivel, chocolade en alcoholische dranken, maar ook om bloemen, consumentenelektronica, huishoudelijke apparatuur, babyproducten en speelgoed.

Met de opening van een Amsterdams kantoor rondt de Alibaba Groep de uitbreiding in Europa naar eigen zeggen af. Eerder opende het concern uit Hangzhou al kantoren in Italië, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Eén van de grootste detailhandelbedrijven ter wereld

De Alibaba Groep is in 1999 opgericht door Jack Ma, een oud-leraar Engels. Inmiddels is het concern, met een beurswaarde van zo’n 200 miljard dollar, één van de grootste detailhandelsbedrijven ter wereld. Via de Alibaba Groep is vorig boekjaar voor bijna 500 miljard aan producten besteld. De omzet van het concern bedraagt 15,7 miljard dollar, de nettowinst 11 miljard dollar. Alibaba telt ruim veertigduizend werknemers.

In september 2014 ging de internetgigant in New York naar de beurs. Daarmee haalde het bedrijf 25 miljard dollar op. Ter vergelijking: Facebook kwam in 2012 uit op 18 miljard.

Alibaba heeft de voormalig bestuursvoorzitter van Blokker Holding, Roland Palmer (1974), aangetrokken om de Benelux-tak te leiden. De neef van wijlen Jaap Blokker vertrok een jaar geleden bij het moederbedrijf van onder meer Blokker, Xenos, Leen Bakker en Bart Smit vanwege een “verschil van inzicht” met de raad van commissarissen.