ABN Amro ziet winst terugvallen door regelgeving

Ook zorgen over de Chinese economie en de lage olieprijzen drukten het resultaat.

Topman Gerrit Zalm bij de bekendmaking van de jaarcijfers over 2015, eerder dit jaar. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

ABN Amro heeft in de eerste drie maanden van 2016 13 procent minder winst geboekt dan een jaar geleden in hetzelfde kwartaal. De nettowinst kwam uit op 475 miljoen euro, zo maakte de bank woensdag bekend.

De bank wijt de mindere cijfers aan de instabiele financiële markt aan het begin van het jaar. ABN Amro voelt in de portemonnee dat de Chinese economie beleggers zorgen baart, dat de olieprijzen bleven dalen en dat de rente nog verder zakte, schrijft de bank in een verklaring. Daarnaast zijn de operationele lasten met 8 procent gestegen in verband met wettelijke heffingen. Dat gaat in totaal om 98 miljoen euro.

De belangrijkste inkomstenbron van de bank, rente, is op hetzelfde niveau gebleven als een jaar terug met 1,5 miljard euro. Andere inkomsten, zoals commissies, liepen dit kwartaal wat terug. Voordelig voor de bank was dat er minder voorzieningen getroffen hoefden te worden voor ‘slechte’ leningen. De kosten daarvoor zakten tot bijna nul.

Ook bij de bekendmaking van de cijfers van ING op dinsdag werd gewag gemaakt van de negatieve invloed van strengere regelgeving op het resultaat. De winst daalde met bijna 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. ING verwacht dat de kosten door de regelgeving dit jaar tegen de miljard euro aan zullen zitten.