’1,3 miljoen naar zoon oud-IOC-lid voor Spelen in Tokio’

Het geld zou gestort zijn op een rekening waartoe Papa Massata Diack toegang had.

Archiefbeeld. Foto Thomas Peter / Reuters

In aanloop naar de Olympische Spelen van 2020 in Tokio is 1,3 miljoen euro overgemaakt naar een bankrekening die in verband wordt gebracht met de zoon van voormalig IOC-lid Lamine Diack. De rekening is ook onderdeel van een aantal andere corruptieonderzoeken, meldt The Guardian. Volgens de krant wordt de betaling onderzocht door de Franse politie.

Begin maart werd al duidelijk dat de Franse justitie een onderzoek was begonnen naar mogelijke fraude bij de toewijzing van de Spelen aan Rio, later dit jaar, en Tokio. Voor de toewijzing van de Spelen van 2020 zou Diack via zijn zoon vijf miljoen dollar (omgerekend 4,4 miljoen euro) hebben gevraagd. Diack werd door de Franse autoriteiten gearresteerd naar aanleiding van een fraudeonderzoek bij de internationale atletiekfederatie IAAF, waar hij voorzitter van was.

Het geld werd volgens The Guardian overgemaakt door het team dat verantwoordelijk was voor het bid naar een rekening bij Black Tidings in Singapore. Papa Massata Diack (zoon van) had als marketingconsultant van de IAAF toegang tot de rekening die ook gebruikt zou zijn voor de jarenlange corruptie binnen de federatie.

Lamine Diack trad in november terug als erelid van het IOC.