‘Light’ drank geeft zware peuters

Zwangeren die dagelijks kunstmatig gezoete frisdrank, koffie of thee drinken, hebben een tweemaal zo grote kans dat hun kind na een jaar te dik is, vergeleken met zwangeren die die zoetstoffen niet gebruiken. In een Canadees onderzoek onder ruim 3.000 moeders en en hun kinderen was 5 procent van de eenjarigen te dik. Bij de moeders die hun drank met kunstmatige zoetstof zoetten, was dat 10 procent.

Het is een behoorlijk verschil en de onderzoekers hebben geen idee waardoor het komt. Het verschil ontbrak bij zwangeren die gewone suiker gebruikten, schrijven ze in hun artikel dat maandag verscheen in JAMA Pediatrics.

Uit onderzoek bij volwassenen komt dat kunstmatige zoetstoffen de kans op overgewicht verhogen. Nu is het voor het eerst bij ongeboren kinderen gezien. Bij proefdieren was het al aangetoond. Zwangeren die veel kunstmatig zoet namen, gaven na de bevalling minder lang borstvoeding en waren zelf gemiddeld wat dikker. Maar dat verklaarde de verschillen niet. Meer onderzoek is nodig, schrijven de onderzoekers.

Twee commentatoren in JAMA Pediatrics noemen het Canadese onderzoek „intrigerend”, maar alleen als voorbereiding voor verder onderzoek. En ondertussen kunnen zwangeren beter hun vocht op peil houden met water, vinden ze.