Winst ING daalt door dure regelgeving

ING heeft geen last van de lage rente, wel van kosten aan nieuwe regels en belastingen.

ING heeft in het eerste kwartaal van 2016 bijna 30 procent minder winst geboekt dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In totaal behaalde de bank 1,26 miljard euro winst, blijkt uit dinsdagochtend gepubliceerde jaarcijfers. De totale inkomsten van ING daalden van 4,36 naar 4,09 miljard euro.

De bank wijt het mindere resultaat vooral aan hogere uitgaven aan regelgeving. De kosten voor regulering stegen van 174 miljoen naar 496 miljoen euro. ING verwacht dat die kosten in heel 2016 zullen oplopen naar 960 miljoen euro. In Nederland en in Duitsland moet ING meebetalen aan nieuwe depositogarantiestelsels, die vooraf door financiële instellingen worden gefinancierd. Deze stelsels komen voort uit de Europese depositogarantierichtlijn. Ook draagt ING bij aan het Europese resolutiefonds voor banken, dat sinds begin dit jaar bestaat. Dit fonds, deel van de Europese bankenunie, is opgetuigd om in de toekomst banken te kunnen redden zonder belastinggeld. Daar bovenop komt voor ING een nieuwe bankbelasting in Polen.

Ondanks de lage rentestand wist ING wel een stijging te behalen in rente-inkomsten van 2,3 procent. Ook was de bank minder kwijt aan kosten voor ‘slechte’ leningen, waarbij het onzeker is of burgers en bedrijven ze kunnen terugbetalen. De bank reserveerde in de eerste drie maanden van het jaar 265 miljoen euro voor zulke leningen. De stroppenpot was daarmee bijna 170 miljoen euro kleiner dan een jaar eerder.

Er werd voor 7,1 miljard aan leningen verstrekt, klanten stortten voor 8,8 miljard euro op hun rekeningen. Ook kreeg ING meer klanten. Beleggers reageerden positief op de cijfers, die beter waren dan analisten hadden verwacht. Het aandeel ING stond dinsdagochtend op de Amsterdamse effectenbeurs bijna 4 procent hoger.