Wim Kok: Rutte en Samsom moesten grotere coalitie vormen

Dat zei Kok dinsdagavond in het Haagse debatcentrum ProDemos. De oud-premier roept ook op tot meer linkse samenwerking.

Oud-premier Wim Kok.
Oud-premier Wim Kok. Foto: Remko de Waal / ANP

Oud-premier Wim Kok (PvdA) vindt dat premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-leider Diederik Samsom bij de laatste kabinetsformatie hadden moeten proberen een grotere regeringscoalitie te vormen. Een tweepartijenkabinet van VVD en PvdA had slechts een “uiterste mogelijkheid” moeten zijn. Dat zei Kok dinsdagavond in het Haagse debatcentrum ProDemos.

Kok over de laatste kabinetsformatie:

“Gegeven de uitslag van de verkiezingen in 2012 was het wenselijk geweest om een meerpartijenkabinet te vormen. Ik noem SP, CDA, D66 als mogelijkheid.”

Volgens Wim Kok was de snelle keuze voor deze coalitie onverstandig omdat al direct een meerderheid in de Eerste Kamer ontbrak. Een andere reden is dat dit kabinet ingrijpende hervormingen heeft doorgevoerd, bijvoorbeeld op het gebied van de decentralisaties in de zorg. “De aard van de hervormingen waren zodanig veelomvattend dat breder politiek en maatschappelijk draagvlak wenselijk was.”

Kok zei verder dat PvdA, SP en GroenLinks “zorgvuldig” moeten “nagaan” of ze nauwer kunnen samenwerken. Juist nu is dat belangrijk, zei Kok:

“We zien door heel Europa dat het deel van de kiezers dat tot het linker segment behoort, slinkt.”

Dat onderzoeken moet “zorgvuldig” maar ook snel gebeuren, volgens Kok. “Dat moet geen jaren meer duren.”

Ook Wouter Bos riep op tot linkse samenwerking

Twee weken geleden riep oud-PvdA-leider Wouter Bos al op tot meer linkse samenwerking, in zijn laatste column in de Volkskrant:

“In het versplinterde veld van een volgende kabinetsformatie zouden PvdA en GroenLinks een krachtig blok kunnen vormen waar je voor een coalitie niet snel omheen kunt.”

Op de vraag aan Wim Kok of er nog memoires van hem zullen verschijnen, zei hij na enig aandringen: “Dat komt wel, ja.”