Eis Erdogan om spreekverbod Döpfner afgewezen

Volgens een Duitse rechtbank gaat de steun van Döpfner aan het adres van satiricus Böhmermann niet te ver.

Vlaggen met de voornaamste titels van Axel Springer.
Vlaggen met de voornaamste titels van Axel Springer. Foto: Thomas Peter / Reuters

Mathias Döpfner, tegen wie de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een spreekverbod had geëist, heeft volgens de rechtbank in Keulen niets verkeerds gezegd. De eis van Erdogan werd dinsdag door de rechtbank afgewezen, meldt het Duitse Der Spiegel. Het is nog niet bekend of Erdogan in beroep gaat.

Döpfner is de topman van het Duitse mediaconcern Axel Springer en uitgever van onder meer het blad Bild. Hij nam het vorige week op voor de Duitse komiek Jan Böhmermann, die de Turkse president beledigde. Döpfner liet in een lang opiniestuk in de Duitse krant Die Welt weten achter de komiek te staan. Hij noemde het schimpgedicht van Böhmermann over Erdogan “geslaagd” en hij zei er “hardop om te moeten lachen”. Volgens de rechter in Keulen heeft Döpfner hiermee de grenzen van de vrije meningsuiting niet overschreden.

Böhmermann had eind maart in zijn tv-programma Neo Magazin Royal op de publieke zender ZDF een schimpgedicht voorgedragen over de Turkse president. Die werd afgeschilderd als een geitenneuker die “Koerden trapt, christenen slaat, terwijl hij naar kinderporno kijkt”. Merkel stond daarna toe dat Böhmermann kan worden vervolgd in een strafzaak wegens deze uitspraken. De Duitse bondskanselier werd hierop verweten Turkije te ontzien bij bijvoorbeeld het inperken van de vrijheid van meningsuiting, vanwege de belangrijke rol die Turkije speelt bij het oplossen van de vluchtelingencrisis.