Veel meer buitenlanders willen universitaire bachelor volgen

Er hebben zich dit jaar 28 procent meer buitenlanders aangemeld. Het aantal Nederlandse aanmeldingen steeg 6 procent.

Studenten in collegezaal van de Erasmus Universiteit.
Studenten in collegezaal van de Erasmus Universiteit. Foto Koen Suyk / ANP

Er hebben zich dit jaar 28 procent meer buitenlandse studenten aangemeld voor een bacheloropleiding aan een Nederlandse universiteit dan een jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging van Universiteiten (VSNU).

In totaal hebben zich 11 procent meer studenten aangemeld. Dat zijn 73.000 studenten. Het gaat niet om het aantal mensen dat daadwerkelijk een opleiding gaat volgen. De deadline voor aanmelding lag op 1 mei, maar er haken altijd studenten af nog voordat het studiejaar in september begint. Sommige studenten hebben zich voor meerdere opleidingen aangemeld, maar gaan er in de praktijk maar één volgen.

Buitenlandse studenten

Er schreven zich ruim 20.000 buitenlanders in, tegenover een krappe 16.000 een jaar terug. Ook het aantal Nederlanders is toegenomen, met zo’n 6 procent tot ongeveer 54.000.

In het huidige studiejaar meldden zich zo’n 85.000 studenten aan voor een opleiding in het hele hogere onderwijs, tegenover 94.000 het jaar daarvoor. Maar die afname doet zich vooral voor in het hbo, universiteiten hebben weinig last van het teruglopen van aanmeldingen, vooral door het aantal buitenlanders.

Een deel van de verklaring van de afname in het hbo kan liggen in het invoeren van het leenstelsel. Veel studenten namen geen tussenjaar waardoor het aantal aanmeldingen in het jaar voor de invoering hoger lag dan normaal. Ook stromen minder leerlingen door van het mbo naar het hbo.