Umar in Turkije ‘bedreigd door Nederlandse Turken’

Er is diplomatiek verkeer om Umar uit Turkije te krijgen.

Nederlandse Turken intimideren Ebru Umar in Turkije. Zaterdagavond is ze door een man met de dood bedreigd toen ze met familieleden van een restaurant naar haar hotel in Kusadasi liep, vertelt ze. Maandag scholden Nederlandse Turken haar uit vanuit een langsrijdende auto.

De bedreiging zaterdagavond door een Nederlandse Turk die sinds acht jaar terug is in Turkije, is gefilmd door een familielid van Umar. Umar heeft er aangifte van gedaan. „Het was naar. Hij zei onder meer: ‘In Nederland weet ik je te vinden. Dan kom ik naar je toe en krijg je je verdiende loon. En weet jij wel wat er gebeurt na de dood?’ Toen moest ik natuurlijk heel hard lachen.”

Maandag meldde ze op Twitter dat haar moeder haar aanraadde haar oranje petje niet meer te dragen. „Die Nederturken herkennen je aan je petje.” Vanochtend postte ze niettemin een selfie met een oranje petje.

De Nederlandse overheid heeft Umar eerder al beveiliging in Turkije aangeboden. Die houdt ze af, omdat ze beveiliging beschouwt als een vorm van vrijheidsberoving. Namens de ambassade is wel voortdurend iemand in de buurt. Er is druk diplomatiek verkeer om Umar uit Turkije te krijgen. Ze heeft nu wat ze zelf ‘landarrest’ noemt.

De Nederlandse staat heeft bovendien een risicoprofiel laten opstellen, omdat er ook zorgen zijn over haar veiligheid na terugkeer in Nederland. De dag nadat ze in Turkije werd opgepakt, is ingebroken bij haar woning in Amsterdam.

Umar wordt naar eigen zeggen in Nederland al jaren geregeld uitgescholden en bedreigd op straat. „Meestal door Marokkanen.” Sinds het Turkse consulaat in Rotterdam Turkse organisaties opriep om beledigingen van Turkije en de president te melden, hebben Turkse Nederlanders het stokje overgenomen.

Een Turkse Nederlander – @Alp08Tekin op Twitter – moedigt Turken intussen aan aangifte tegen Umar te doen. Voor wie niet weet hoe dat moet heeft hij voorbeeldbrieven en juridisch advies. Hij heeft zelf inmiddels twee keer aangifte tegen haar gedaan. Hoewel meerdere klachten tegen Umar zijn ingediend, bereidt de Turkse aanklager tot nu toe één strafproces voor, namelijk wegens belediging van president Erdogan. De aanklacht is nog niet klaar. Het kan maanden duren voordat het tot een rechtszaak komt. Intussen wordt geprobeerd Umar Turkije uit te krijgen.