Straf verlaagd, maar blijft wel staan: Michel Platini stapt op als voorzitter UEFA

Michel Platini stapt op als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. De Franse voetbalbestuurder had beroep aangetekend tegen zijn zesjarige schorsing door de FIFA, maar sporttribunaal CAS in Lausanne besloot maandag slechts zijn straf te verlagen van zes naar vier jaar. Volgens zijn advocaten zal Platini op korte termijn zijn ontslag aanbieden. Hij is van plan door te procederen via het Zwitserse rechtssysteem.

De UEFA had haar voorzitter tot nu toe het voordeel van de twijfel gegeven. Ondanks dat Platini door de wereldvoetbalbond FIFA jarenlang werd geschorst, kreeg hij van de UEFA de tijd om zijn naam te zuiveren en ging de bond tussentijds niet op zoek naar een opvolger. Er zal ook nu geen interim-voorzitter komen. De strijd om het voorzitterschap zal nu alsnog losbarsten.

Een van de namen die rondzingt als opvolger is die van de Nederlandse voorzitter van de KNVB, Michael van Praag.

Platini had in februari bij het CAS beroep aangetekend tegen de beslissing van de FIFA om hem en oud-FIFA-voorzitter Sepp Blatter zes jaar te schorsen. Ze werden uit het voetbal verbannen vanwege een dubieuze betaling van de FIFA aan Platini in 2011. Het bedrag van 1,8 miljoen euro zou volgens de twee bestuurders een achterstallige salarisuitkering zijn geweest, maar de rechtsprekende kamer van de wereldvoetbalbond achtte dat niet bewezen. (AFP, NRC)